Radar · Nyheter

Expert: ”Försök till demokratisk revolution”

President Nicolás Maduros svar på oppositionens militärunderstödda uppror kan bli våldsamt.

Oppositionsledaren Juan Guaidós militärunderstödda motstånd mot president Nicolás Maduro är på allvar, tror Venezuelakännaren Mikael Wigell. Men presidentens svar kan bli våldsamt.

Efter till synes flera veckors stiltje verkar den venezuelanska oppositionens kampvilja återväckt. I en video publicerad på Twitter framträder oppositionsledaren Juan Guaidó med rader av militärer. Budskapet är tydligt: slutstriden om makten börjar nu.

– De nationella styrkorna har fattat rätt beslut och de räknar nu med att få stöd från den venezuelanska befolkningen, säger han i videon.

Nu eller aldrig

Mikael Wigell, docent vid finländska Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, är inte förvånad över tidpunkten för Juan Guaidós uttalande.
Han vet att det är nu eller aldrig som gäller, annars kommer han och de andra oppositionsledarna att gripas.

– Vindarna har länge blåst till Guaidós fördel, med stöd från stora delar av västvärlden och en regering som har vägrat medge att det råder en humanitär kris i landet. Men stödet för hans rörelse verkar ha stannat av den senaste månaden, säger Mikael Wigell.

På den senaste tiden har oppositionen förlorat momentum. Maduro har hållit sig kvar vid makten och en hel del är frustrerade över att ingenting händer.

Risk för våldsamheter

Det är oklart hur stora delar av militären som nu står bakom Juan Guaidó i försöket att störta den sittande regeringen. Stödet har tidigare varit stort hos soldaterna i armén, menar Mikael Wigell, medan höga generaler varit mer måna om att slå vakt om privilegier de åtnjuter under den nuvarande regimen.

– Men även om militären sluter upp bakom Guaidó finns det en risk för våldsamma sammandrabbningar, enligt Mikael Wigell.

President Maduro har tillgång till flera våldsamma paramilitära styrkor och det finns mycket vapen i landet. De kontrollerar även stora områden, inte minst runt huvudstaden Caracas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV