Radar · Nyheter

Vårtecken kommer allt tidigare

Vitsipporna blommar nästan två veckor tidigare nu än för drygt hundra år sedan.

Blommar vitsipporna i din del av landet? Hur långt har björkarnas lövsprickning kommit? Under valborgshelgen kan du rapportera in vårtecken i ett forskningsprojekt. Redan syns en tydlig trend att våren anländer allt tidigare i och med klimatförändringarna.

Under flera år har forskare och frivilliga samlat in vårtecken över hela landet i ett forskningsprojekt. Syftet är att undersöka om det finns bestående skillnader i när våren anländer nu jämfört med tidigare, på grund av klimatförändringarna.

Under valborgshelgen är det dags igen. Alla som vill kan delta och rapportera in resultat om sex vanliga växter på Vårkollens hemsida.

– Vårtecken är lite av en kär gammal tradition. Vi vill se hur långt våren kommit på specifika punkter. I och med att vi har ett så otroligt avlångt land skiljer det ju sig väldigt mycket, säger Moa Pettersson på Sveriges botaniska förening (SBF), som står bakom Vårkollen.

Blommar tidigare

Ögonblicksbilden jämförs sedan med data från över hundra år tillbaka i tiden, då motsvarande observationer gjordes.

– Då kan vi se skillnaderna mellan nutid och förindustriell tid, innan påverkan på klimatet gjort sitt, och jämföra hur stora avvikelser vi får på grund av det, säger Ola Langvall, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som sammanställer resultaten.

Vid tidigare tillfällen har drygt 4 000 observationer årligen rapporterats in om blommande vitsippor, blåsippor, tussilago, sälg, hägg samt björkarnas lövsprickning, och i vissa fall ses stora skillnader jämfört med förr. De senaste sju åren har vitsipporna blommat nästan två veckor tidigare än för drygt hundra år sedan, och björkarnas lövsprickning har hunnit 40–50 mil längre norrut än vad som var normalt i början av 1900-talet.

Varje år är dock unikt och än så länge går det inte att dra några säkra slutsatser om klimatförändringarnas påverkan.

– Det är stora skillnader från år till år och därför behöver vi många år för att se om det är en trend eller inte, säger Ola Langvall.

Tidigare vår i år

I år har våren kommit ovanligt tidigt till stora delar av Sverige, och därför blir det extra intressant att se hur vårväxterna påverkas, anser Ola Langvall.
Det sätter lite perspektiv på hur långt det kan gå med ett förändrat klimat.

Det flyttar gränsen en aning för hur tidigt det kan bli, säger han.

Frivilliga över hela landet kan delta i forskningsprojektet, och det är lätt att rapportera in.

Om man tar vitsippan som exempel vill vi veta: står den i blom, har den blommat över, har den inte kommit i gång ännu eller finns den överhuvudtaget inte. Det är enkla arter och enkla uppgifter, säger Moa Pettersson på SBF.

Fakta: Vårkollen

I Vårkollen kan frivilliga över hela landet bidra till att dokumentera en handfull vårtecken.

Det gäller tussilago, blåsippa, vitsippa, sälg, hägg och björk.

Den 30 april–1 maj kan man rapportera hur långt blomning och lövsprickning har kommit på varkollen.se.

Det är femte året som forskningsprojektet, som är ett samarbete mellan Svenska botaniska föreningen och Sveriges lantbruksuniversitet, genomförs.
Källa: Vårkollen