Radar · Nyheter

Sverige och USA har mycket gemensamt enligt Wallström

Sveriges utrikesminister Margot Wallström träffar USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Washington.

Nordkorea och relationerna mellan EU och USA var några ämnen när Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) träffade sin amerikanske kollega Mike Pompeo. Sverige och USA har mycket gemensamt, även om vi inte är överens i alla frågor, sade Wallström efter mötet.

En lång rad ämnen togs upp när Margot Wallström (S) träffade Mike Pompeo i Washington. Jemen, Nordkorea, Venezuela och Mellanöstern stod på dagordningen, liksom säkerheten i Sveriges närområde.

Margot Wallström berättar att hennes viktigaste budskap har varit att lyfta fram hur viktigt samarbetet mellan EU och USA är.

– Man kan inte låta handelskonflikter skymma att vi har mycket gemensamt när det gäller att försvara demokratin i världen. Vi vill inte att det ska finnas en fientlighet mot EU utan vi är en vän, partner och allierad. Det har vi försökt vara tydliga med under alla våra möten här under dagen, säger hon.

Inte alltid överens

Efter mötet med Pompeo lyfter Margot Wallström fram de långvariga relationerna mellan Sverige och USA.

– Alla vet, och vi vet båda, att vi har olika synpunkter, men vi har samtidigt så mycket att prata om och samarbeta kring. Jag tyckte att det var en vänlig atmosfär. Om vissa saker kan man säga att vi ”agreed to disagree”, men annars har vi så mycket gemensamt.

En av de frågor som Margot Wallström och Mike Pompeo tidigare samarbetat kring är Nordkorea, där Sverige haft en aktiv roll. I januari hölls möten i Sverige med deltagare från Nordkorea, Sydkorea och USA. Även på måndagen stod Nordkorea på dagordningen.

Erbjuder hjälp

– Vi erbjuder oss alltid att vara platsen där möten kan ske eller att vi på olika sätt vill försöka att hjälpa till. Men det är framför allt USA och Nordkorea själva som måste visa att de är villiga till det och har behov av någonstans att träffas, säger utrikesministern.

Margot Wallström har under sitt besök i Washington även träffat USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, liksom ledamöter i senatens utrikesutskott.

Efter Washington fortsätter Margot Wallström till New York och samtal om ickespridningsavtalet NPT. Hon deltar i ett förberedande möte inför en översynskonferens om det internationella avtalet om ickespridning av kärnvapen som ska äga rum nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV