Radar · Nyheter

Joe Biden ringde upp Anita Hill

USA:s förre vicepresident, demokraten och presidentaspiranten Joe Biden.

Joe Biden, favorittippad demokratisk presidentaspirant i USA, försöker av allt att döma undkomma klander för hur han hanterade de kritiserade utskottsförhören med juristen Anita Hill 1991. Anita Hill anklagade då en HD-domarkandidat för sexuella trakasserier.

För ett par veckor sedan, när den tidigare vicepresidenten och senatorn som bäst förberedde lanseringen av sin satsning på Vita huset, gjorde Biden slag i saken och kontaktade Anita Hill.

Enligt Bidenkampanjen delgav han Hill ”sin ånger för det hon fick utstå” för 28 år sedan, då han var ordförande i senatens justitieutskott.

Förstasidestoff

Men Anita Hill själv säger till tidningen The New York Times att Joe Biden inte bad om ursäkt och att hon inte känner sig övertygad om att han tog fullt ansvar för hur han agerade vid utfrågningen – eller för den skada hon anser att han åsamkat andra offer för sexuella trakasserier.

Anita Hills tv-sända vittnesmål rörande den konservative domaren Clarence Thomas, som den dåvarande presidenten George H W Bush 1991 nominerade till Högsta domstolen, var förstasidesstoff i USA i månader.

Detaljerad utfrågning

Hill, som då som nu var universitetsprofessor i juridik, hade arbetat för Thomas och enligt egen utsago blivit utsatt för omfattande sexuella trakasserier. Den detaljerade utfrågningen av den svarta kvinnan sköttes enbart av vita män och Biden lät bli att kalla kvinnliga vittnen som kunde stärka hennes sak.

Därmed skapade han en situation där ord stod mot ord som hade kunnat undvikas, resonerar Hill i samtalet med The New York Times.

– Jag kan inte nöja mig med ”jag är ledsen för det som hände dig”. Jag blir nöjd när riktiga förändringar sker, när det finns ansvarsutkrävande och syfte, säger Hill, vars professur i dag även innefattar socialpolitik och kvinnostudier.

Båda godkändes

Anita Hill-utfrågningen hamnade omigen i fokus i höstas, då en kvinna trädde fram och anklagade president Donald Trumps HD-domarkandidat Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp. Även hon framträdde inför justitieutskottet i en utfrågning som kritiserats av såväl politiker som företrädare för metoo-rörelsen.

Utnämningarna av Brett Kavanaugh och Clarence Thomas godkändes och båda är i dag domare Högsta domstolen.

Joe Bidens kampanj har sagt att man inte planerar att kommentera frågan ytterligare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV