Radar · Nyheter

Forskare vägrar svara om djurförsök på babianer

Bild från den anläggning i Kenya där de svenska transplantationsförsöken har utförts.

En välkänd forskare på Göteborgs universitet beskylls för att i Kenya ha gjort djurförsök på vildfångade babianer – något som är olagligt i hela EU. GU och Vetenskapsrådet, som har beviljat pengar för försöken, menar att de inte har vetat om att aporna skulle vara födda i det vilda.

I januari gästades SVT-programmet Skavlan av den svenska kvinna som 2014 blev den första i världen att föda ett barn från en transplanterad livmoder. Även den forskare från Göteborgs universitet (GU), som har stått bakom projektet, var med i underhållningsprogrammet och pratade om den hyllade forskningen, som har pågått sedan 1999.

Förra veckan avslöjade organisationen Djurrättsalliansen att forskaren tillsammans med sitt team flera gånger under projektet ska ha rest till Kenya och där utfört transplantationer på vildfångade babianer – någonting som är olagligt i hela EU.

– Det är helt oacceptabelt att svenska forskare reser till Kenya för att utföra plågsamma experiment som inte skulle vara lagliga att genomföra i Sverige, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Enligt Vetenskapsrådet har skattemedel betalts ut för forskningsprojektet under flera år.

– Vetenskapsrådet har beviljat medel för forskningsprojekt där försök på babianer i Kenya ingått. Projekten det gäller fick medel mellan 2010 och 2015. Det framgår inte av ansökningarna till Vetenskapsrådet att de babianer som skulle ingå i försöken skulle vara vildfångade, skriver Lotta Bäcklin, presskontakt på Vetenskapsrådet, i ett mejl.

Vägrar svara i telefon

När Syre ber om en intervju med någon av de involverade på Göteborgs universitet får vi istället ett skriftligt svar om försöken. I mejlet nämner de att försöken i Kenya pågick fram till 2010 och att GU aldrig har fått information om att aporna skulle vara vildfångade.

Även efter att Syre hänvisar till en avhandling gjord på GU – där det tydligt framgår att aporna inte var födda i fångenskap – samt beskriver att pengar för försöken på babianerna har sökts och godkänts av Vetenskapsrådet även efter 2010, svarar GU att varken forskaren eller någon annan ställer upp på en intervju kring detta.

Michael Axelsson, som är professor på Göteborgs universitet, har ingenting med det aktuella projektet att göra men arbetar själv med djurförsök. Han skriver i ett mejl till Syre: ”Jag tycker det är synd att forskarna inte vill prata om detta. Vi som arbetar med djurförsök måste kunna förklara varför vi gör det, annars förlorar allmänheten förtroende för det vi gör och förstår inte varför vi i en del fall måste använda djur för vår forskning.”

Även Daniel Rolke från Djurrättsalliansen tycker det är dåligt att GU inte svarar på några frågor.

– Att ett statligt universitet inte svarar på frågor om sin egen verksamhet är under all kritik, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV