Radar · Nyheter

Vaccin till överkomligt pris

Barn på Lesbos, Chios och Samos ska vaccineras mot lunginflammation.

För första gången har en ”humanitär mekanism” som gör dyrt vaccin mot lunginflammation tillgängligt använts i Europa, skriver Läkare utan gränser. Globalt sett är sjukdomen den vanligaste dödsorsaken bland barn under fem år.

Programmet som kallas för den humanitära mekanismen lanserades i maj 2017 av Världshälsoorganisationen (WHO), UNICEF, Läkare utan gränser (MSF) och Rädda Barnen. Det dyra vaccinet mot lunginflammation, PCV, blir genom mekanismen tillgängligt till ett överkomligt pris. Läkare utan gränser kommer vaccinera barn på de tre grekiska öarna där flest människor på flykt lever: Chios, Samos och Lesbos.

Syftet med mekanismen är att göra det möjligt för barn som lever i humanitära katastrofområden att vaccineras. De riskerar oftare än andra barn att drabbas på grund av den dåliga situation de befinner sig i. När vaccinet nu subventioneras kraftigt till utsatta barn via humanitära organisationer i Grekland blir det första gången möjligheten erbjuds i ett höginkomstland.

”Lunginflammation förblir den enskilt största dödsorsaken bland barn under fem globalt sett, och barn som lever under osäkra förhållanden –
inklusive de i flyktingläger – är i särskilt stor risk”, skriver Läkare utan gränser.

I och med att den humanitära mekanismen aktiverats kostar vaccinet motsvarande under 100 kronor (9 US dollar) per barn. Priset kan i vissa länder annars vara flera tusen kronor. Lunginflamationsvaccin är det dyraste vaccinet som ingår i det standardpaket av vaccinationer som de flesta barn får. En anledning är att det just nu bara finns två tillverkare, Pfizer och GSK.

En tredjedel av världens länder har inte kunnat inkludera vaccinet i sitt standardpaket på grund av de höga priser som Pfizer och GSK tar ut.

– Det höga priset på vaccinet har hindrat barn från att vara skyddade mot denna barnadödande sjukdom, trots att sjukdomen enkelt kan förebyggas med vaccin, säger Apostolos Veizis, direktör för Läkare utan gränsers medicinska insats i Grekland och fortsätter:

– Det är ett landmärke att vi nu kan vaccinera flyktingbarn även i ett höginkomstland till ett kraftigt reducerat pris, men fler vacciner måste inkluderas i den ”humanitära mekanismen” och regeringar som är värd för barn i krissituationer måste få tillgång till billigt vaccin. Alla barn i världen borde kunna få detta vaccin till ett överkomligt pris.

Läkare utan gränser har tidigare använt mekanismen för att vaccinera barn i bland annat Niger, Nigeria, Sydsudan och Syrien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV