Radar · Nyheter

Överdriven bild av könsstympning

Medias överdrifter och myndigheters insatser kan bidra till att skada unga flickor som riskerar att eller har könsstympats, slår forskaren Sara Johnsdotter fast i en ny studie.

Sedan Sverige förbjöd övergreppet könsstympning år 1982 har 98 misstänkta fall lett till förundersökning. Två av dessa har resulterat i fällande dom för genomfört ingrepp. 61 av flickorna genomgick en undersökning av genitalier och i 43 av fallen saknades tecken på att de blivit utsatta.

– Anmälningarna kommer från alla samhällssektorer, och den som anmäler följer lagen men det vore bättre att utreda mer och stärka misstanke innan undersökning genomförs, säger Sara Johnsdotter, professor i medicinsk antropologi på Malmö universitet.

De flesta av de 40 000 kvinnor i Sverige som könsstympats utsattes innan de flyttade hit. Enligt studien saknas belägg för att någon flicka eller kvinna blivit utsatt för övergreppet i Sverige.

Forskning visar tvärtom att majoriteten nyanlända från länder där övergreppet förekommer tar avstånd från traditionen.

– Jag tror inte på termen sommarlovsstympning, att flickor tas tillbaka till hemlandet för att omskäras. Men det finns ett handfull fall där flickorna befunnit sig i Somalia och släktingarna omskurit henne, säger Sara Johnsdotter.

Sara Johnsdotter menar att media ibland blåser upp problemets omfattning. Bilden säger då att flickor könsstympas i landet vilket leder till att familjer kan börja tänka “om alla andra fortsätter, så borde vi göra det också.”

I de två fall som lett till domstol har flickorna själva anmält övergreppet och förövarna dömts till fängelse. Då flickorna kan tvingas genomgå en tvingande undersökning förhöjs risken för trauma. I Uppsala har kommunen vid ett tillfälle ersättningsskyldig för att ha orsakat emotionell skada.