Radar · Nyhetssvepet

Nyhetssvepet 19–25 april 2019

Komikern och nyblivne ukrainska presidenten Wolodomys Zelenskiy och hans fru Olena Zelenska under den andra valomgången, den 21 april.

19/4 Enligt en databas, Armed conflict and location event data project (ACLED), som kartlägger antalet dödsfall i Jemen, har hittills 70 000 personer dödats i inbördeskriget, rapporterar Al Jazeera. Bara de senaste fem månaderna har 10 000 personer dött. De dödliga striderna har intensifierats i nyckelområdena Taiz och Hajjah, medan dödsfallen och våldet minskat i hamnstaden Hodeidah. FN-avtalet om vapenvila som ingicks i Stockholm i december förra året är en av anledningarna till de minskade dödsfallen i Hodeidah, menar ACLED.

Michael Skråmos barn kan flyttas till Irak

19/4 Barnen till IS-rekryteraren Michael Skråmo har fått klartecken att flyttas från Syrien till Irak, skriver SVT. Patricio Galves, barnens morfar, väntade på ytterligare besked i Erbil och avråddes från att ta sig till Syrien. Utrikesdepartementet kunde inte kommentera uppgifterna om att just dessa barn fått besked om att de kan föras från lägret al-Hol till det svenska konsulatet i Erbil. Shiyar Ali, Sverige-representant för det kurdiska självstyret i Norra Syrien, menar att morfadern kan försöka transportera barnen själv, men hävdar samtidigt att det är omöjligt.

Två gripna efter journalistmord på Nordirland

20/4 Två unga män har gripits misstänkta för mordet på journalisten Lyra McKee i Londonderry. De tillhör sannolikt organisationen Nya IRA, en grupp som kräver att Nordirland förenas med Irland och inte accepterar fredsavtalet från 1998. De båda männen har frihetsberövats då mordet utreds som ett terrorbrott, skriver DN.

Kosovo hämtar hem IS-familjer

20/4 En grupp på över 100 personer, bland dem fyra män som stridit för terrorgruppen IS, har hämtats hem till Kosovo från Syrien. Landets justitieminister lovar att alla medborgare i Kosovo ska hämtas hem. Gruppen på 110 personer anlände på lördagsmorgonen till Kosovo under kraftig bevakning. I gruppen finns, utöver de fyra männen, 32 kvinnor och 74 barn, några av dem föräldralösa.

Anlade hus till havs – kan få dödsstraff

21/4 En amerikansk medborgare och hans thailändska flickvän hade en tanke om att bo i ett flytande hus ute till havs utanför Thailands kust. Det gillade inte myndigheterna i landet och paret riskerar nu att dömas till döden. Paret, som nu eftersöks att polis, är en del av en rörelse som förespråkar att människor bosätter sig på internationellt vatten. Anledningen till det är att man vill stå helt fri från regler och lagar från andra nationer.

Det flytande hus som den amerikanska mannen och den thailändska kvinnan bott i
Det flytande hus som den amerikanska mannen och den thailändska kvinnan bott i.  Foto: Royal Thai Navy via AP/TT

Ledare för amerikanskt medborgargarde gripen

21/4 FBI har gripit en medlem i ett beväpnat medborgargarde i New Mexiko. Gardet har i flera månader på eget bevåg patrullerat USA:s gräns mot Mexiko för att fånga migranter. Larry Mitchell Hopkins, 69, greps av USA:s federala polis FBI misstänkt för bland annat olagligt innehav av vapen. Hopkins är ledare för en grupp beväpnade frivilliga som sedan februari bevakar gränsen mot Mexiko och egenmäktigt frihetsberövar migranter som försöker ta sig in i landet.

Ukraina: Inget kunde stoppa tv-komikern

21/4 Helt väntat heter Ukrainas näste president Volodymyr Zelenskyj. Det är ett nytt ansikte, en ny person, en kandidat väljarna inte är trötta på helt enkelt, säger FOI-experten Jakob Hedenskog till TT. I den första vallokalsundersökningen fick Zelenskyj nästan 73 procent av rösterna i den andra valomgången. En förkrossande seger över den sittande presidenten Petro Porosjenko.

Nätverk bakom dåden på Sri Lanka

22/4 Myndigheterna i Sri Lanka har utlyst ett nytt nattligt utegångsförbud i staden Colombo, där stämningen är orolig efter söndagens attacker mot kyrkor och hotell där 290 människor dödades. Presidenten utlyser även ett nationellt nödläge från midnatt, meddelar hans kansli. Sju självmordsbombare låg bakom sex av de åtta attackerna i Sri Lanka under söndagen, enligt en rättsteknisk undersökning. 24 personer har gripits.

Analytiker: Frankrike spelar dubbelt i Libyen

22/4 Den internationellt erkända enhetsregeringen i Libyen attackerar Frankrike för dubbelspel och för att stödja krigsherren Khalifa Haftar som attackerar regeringsstyrkorna i huvudstaden Tripoli. Analytiker anser att Frankrike säger en sak i offentligheten men gör något annat i realiteten.

Protestester i Libyens huvudstad Tripoli mot krigsherren Khalifa Haftar
Protestester i Libyens huvudstad Tripoli mot krigsherren Khalifa Haftar. Foto: Hazem Ahmed /AP/TT

Gränspolis förnekar missförhållanden

23/4 En video som visar människor inspärrade i små burliknande celler publicerades i början av veckan. Videon spelades in i södra Bosnien nära gränsen till Montenegro och personerna i videon är enligt uppgifter flyktingar. Den kroatiska organisationen Are you Syrious fick videon av en av de som hålls fången, skriver Reuters. På tisdagen förnekade den bosniska gränspolisen att missförhållanden rådde. De bekräftade dock att videon visar en tillfällig anläggning där migranter stängs in innan de deporteras och sa även att EU-pengar ska ha finansierat den, skriver Reuters.

Antalet flickor som får HPV-vaccin ökar

23/4 Allt fler flickor vaccineras mot HPV-viruset, som kan orsaka cellförändringar på livmodertappen och senare livmodershalscancer. Ökningen ses över hela landet. Folkhälsomyndigheten föreslår för regeringen att även pojkar ska vaccineras.

Polismyndigheten får nytt uppdrag om djurrättsaktivism

23/4 Regeringen ändrar i Polismyndighetens regleringsbrev. Myndigheten ska nu redovisa hur de arbetar för att motverka brottslighet kopplad till djurrättsaktivism. Detta efter att brottslighet kopplad till djurrättsaktivism fått mer uppmärksamhet de senaste månaderna, och att Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) påstått att de flera gånger hotats av aktivister.

Skogsbränderna fortsätter

24/4 Vid klockan 06 på onsdagsmorgonen räknade SOS-alarm till att 14 pågående insatser gällande brand i terräng, skriver DN. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sa att de fokuserar på att släcka tio av de allvarligaste. De sa också att ”mänsklig aktivitet” tros ligga bakom bränderna.

Vill totalförbjuda spelreklam

24/4 ”Vi anser att situationen med spelreklam är ohållbar. Vi har problem både med innehåll och omfattning. Vi kan inte skydda konsumenterna tillräckligt i nuvarande situation”, säger Ardalan Shekarabi till SR inför en presskonferens om möjligeterna att helt förbjuda spelreklam. 

Försvaret kan kosta 84 miljarder år 2025

24/4 Socialdemokraterna i Försvarsberedningen går med på de borgerliga partiernas krav på att öka försvarets resurser, enligt uppgifter som Ekot kommit över. År 2015 kan försvaret därmed kosta 84 miljarder kronor. Försvarsberedningens förslag ska behandlas den 14 maj.

Regeringen vill skärpa straff för mord

25/4 Fler ska få livsstidsstraff, rapporterar SR. Justitieminister Morgan Johansson säger till Ekot att han tror att strängare straff i vissa fall kan ha en förebyggande effekt. Enligt det nuvarande regelverket har Högsta domstolen slagit fast att livstidsstraff endast ska dömas ut i undantagsfall.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV