Radar · Nyheter

Ny explosion nära kyrka i Colombo

Under måndagen inträffade ytterligare en explosion vid kyrkan S:t Anthony i Colombo.

En ny bomb exploderade nära en kyrka i staden Colombo på måndagen när en bombgrupp försökte desarmera den, uppger polisen. Kyrkan är en av de som drabbades i bombdåden under söndagen.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats i den nya explosionen. Händelsen inträffade runt 50 meter från kyrkan S:t Anthony i Colombo, som drabbades av en av attackerna under söndagen.

Myndigheterna i Sri Lanka har utlyst ett nytt nattligt utegångsförbud i staden, där stämningen är orolig efter söndagens attacker mot kyrkor och hotell där 290 människor dödades. Presidenten utlyser även ett nationellt nödläge från midnatt, meddelar hans kansli.

Sju självmordsbombare låg bakom sex av de åtta attackerna i Sri Lanka under söndagen, enligt en rättsteknisk undersökning. 24 personer har gripits.

Attackerna antas ha utförts av den lokala extremistgruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ), enligt regeringens talesperson Rajitha Senaratne. Det utreds om gruppen haft hjälp från internationella grupper.

– Det fanns ett internationellt nätverk utan vilket dessa attacker inte hade kunnat lyckas, säger han.

87 detonatorer

Sri Lankas polischef uppges nyligen ha varnat för att NTJ planerade attacker i landet. Ingen har ännu tagit på sig dådet.

Polisen har under måndagen hittat 87 detonatorer i Colombo. Tolv av dem låg på marken och 75 hittades på en sophög i närheten. Lankesiska säkerhetsstyrkor fortsätter sina insatser på ön för att hitta fler personer som ligger bakom attackerna.

Fyra av bomberna exploderade ungefär samtidigt på påskdagen, runt 08.45 lokal tid, och två till inom 20 minuter. Under eftermiddagen ägde ytterligare två explosioner rum.

Det nya utegångsförbud som införts i Colombo ska gälla från klockan 20 till 04, meddelar myndigheterna.

Tidigt på måndagen lyftes det utegångsförbud som infördes efter attackerna på söndagen men på måndagsmorgonen var trafiken väldigt lugn i den vanligtvis livliga staden.

Påskfirande kyrkobesökare

Attentatsmännen riktade in sig på påskfirande kyrkobesökare och hotell som är populära bland utländska gäster. Attackerna har nu krävt minst 290 liv och omkring 500 skadade personer, uppger en lokal polistalesperson.
Högt uppsatta muslimska ledare kräver maxstraff för de som ligger bakom attackerna.

”Vi uppmanar regeringen att skapa säkerhet för alla religiösa platser och att ge maximalt straff till alla som är inblandade i dessa fega handlingar”, skriver rådet för muslimska teologer i ett uttalande.

Explosionerna väcker liv i minnen från det våldsamma inbördeskriget i landet som avslutades 2009. Det finns nu en oro över att dåden kan komma att leda till ökad oro mellan folkgrupperna i landet. En brandbomb ska ha kastats mot en moské, och två butiker som ägts av muslimer ska ha satts i brand i en ort i landets västra delar efter dådet.

Flera av offren i dåden i Sri Lanka var utländska medborgare. De kom från bland annat Danmark, Portugal, Nederländerna, Indien, Turkiet och Storbritannien.

”Dessutom har vi nio utlänningar som saknas, och det är 25 oidentifierade kroppar som vi tror tillhör utlänningar”, uppger Sri Lankas utrikesdepartement.

Kallat till krismöte

En regeringskälla uppger att president Maithripala Sirisena har kallat landets säkerhetsråd till ett krismöte i dag, där premiärminister Ranil Wickremesinghe väntas delta.

Lankesiska myndigheter ska ha förvarnats om risken för förestående attacker mot stora kyrkor i landet.

Vi måste undersöka om varför adekvata åtgärder inte vidtogs, sade Wickremesinghe under påskdagskvällen enligt The Guardian.

Sri Lankas säkerhetsstyrkor faller under president Maithripala Sirisenas ansvar. Situationen mellan de två ledarna uppges vara spänd.

En rörbomb upptäcktes på påskdagskvällen i närheten av flygplatsen i Colombo, uppger lokal polis. Bomben hittades vid en väg som leder till huvudterminalen, där bevakningen skärpts.

Det var en hemmagjord bomb med sprängmedel i ett rör, säger en poliskälla.

Bomben fördes bort och oskadliggjordes.