Radar · Nyheter

Försvarsmakten vattenbombar skogsbrand

En av de skogsbränder som härjade under måndagen, i detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun.

Skogsbranden utanför Gislaved har stabiliserats. Enligt räddningstjänsten riskerar den dock att få ny fart under dagen. ”Vi befarar att den kan blossa upp igen om det börjar blåsa”, säger räddningsledaren Johan Nilsson.

Den stora skogsbranden har rasat på omkring 50 hektar mark utanför Gislaved. Ett 50-tal personer från räddningstjänsten och frivilligorganisationer kommer att arbeta i området under dagen. Under morgonen höll brandmän bland annat på att blötlägga en begränsningslinje runt brandområdet.

Det brinner inte längre med öppna lågor, utan branden ligger och pyr i marken. Det finns dock risk att ökad vind och den torrare luften under dagen gör att branden blossar upp igen, enligt Johan Nilsson, räddningsledare på räddningstjänsten i Gislaved och Gnosjö.

– Det kommer att bli ännu torrare framåt eftermiddagen, så den risken finns, säger han.

Därför kan vi inte säga att vi har branden under kontroll än. Men det brinner inte ute i skogen just nu. Det flammar upp lite, men sedan är det lugnt.

Saknas naturlig förklaring

Sedan påskdagskvällen har inte mindre än tre bränder härjat runt Gislaved. Räddningstjänsten kan inte se någon naturlig förklaring till eldhärdarna, vilket gör att polisen utreder om de kan vara anlagda.

Även vid branden vid Tjällmo, norr om Motala i Östergötland, har räddningstjänsten upprättat en bevakningszon och begränsat släckningsarbetet under natten. Branden på runt fyra hektar härjar i ett svårtillgängligt område, och flygplan från Försvarsmakten kommer enligt P4 Östergötland att vattenbomba området.

SMHI varnar också för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand under de närmaste dygnen.

Trafik ställs in

En terrängbrand i Skåne stoppar all tågtrafik på södra stambanan genom Höör, uppger Trafikverket. Trafik på vissa delsträckor kommer att ställas in och bussar ersätter i begränsad omfattning. Prognosen är att tågtrafiken ska kunna rulla igen klockan 14.

Polisen i Skåne rapporterar om en terrängbrand söder om Össjö i Ängelholms kommun. Där har branden också spridit sig till ett uthus och en ladugårdsbyggnad vid en gård.