Radar · Nyheter

Ex-bundsförvant till attack mot Erdogan

Turkiets tidigare premiärministern Ahmet Davutoglu och president Recep Tayyip Erdogan på en bild från 2016.

Efter en kvarts sekels styre har han förlorat lokalvalen i landets två största städer. Nu kritiseras president Recep Tayyip Erdogan, Turkiets tidigare till synes ouppnåelige starke man, av partiveteranen och tidigare premiärministern Ahmet Davutoglu.

I valet den 31 mars tappade Erdogans AK-parti makten i Istanbul och Ankara sedan partiet och dess islamistiska företrädare styrt städerna i 25 år. Detta efter att partiet format en valallians med ultranationalistiska MHP.

”Valresultatet visar att alliansens politik har orsakat vårt parti skada, både när det gäller nivån av väljare och partiidentiteten”, skriver Ahmet Davutoglu i ett 15 sidor långt uttalande där udden riktas mot presidenten.
Davutoglu var premiärminister 2014–2016 men slutade efter en konflikt med Erdogan.

Kris i toppen

Presidentens mediepolitik och hantering av frågor om mänskliga rättigheter har kritiserats för att med åren ha blivit allt mer stursk och auktoritär.

Enligt Davutoglu har partiets reformister och liberala strömningar under senare år tryckts tillbaka och ersatts av en mer statisk och säkerhetsfixerad agenda som mest av allt vill bevara status quo.

Den ofta eldfängde Erdogan har straffats ekonomiskt av USA efter politiska meningsskiljaktigheter. Davutoglu kritiserar AK-partiets ekonomiska politik.

”Den huvudsakliga orsaken till den ekonomiska krisen är en kris i administrationen. Tilliten till administrationen försvinner om beslut inom den ekonomiska politiken ligger långt från verkligheten”, skriver han.

"Förnuftigt och med kyla"

Enligt Davutoglu har den ekonomiska politiken också rört sig bort från marknadsprinciper vilket ”skrämt globala investerare som är nödvändiga för utvecklingen av landet”.

Davutoglu varnar för svågerpolitik vid tillsättningar av offentliga ämbeten och skriver att dessa ska bygga på kompetens snarare än personliga kontakter.

Han understryker att partiet behöver reformeras inifrån.

”Jag uppmanar vårt partis verkställande och relevanta organ att överväga all dessa frågor och vår framtida vision förnuftigt och med kyla”.