Radar · Nyheter

Widodo sannolikt återvald i Indonesien

"Jag är lättad", sade Indonesiens president Joko Widodo efter att ha lagt sin röst i onsdagens val.

Indonesiens sittande president Joko Widodo verkar vinna valet i världens tredje största demokrati. Inofficiella vallokalsundersökningar lämnar utmanaren Prabowo Subianto i bakvattnet.

I det enorma sydostasiatiska landet ställde 245 000 kandidater upp i onsdagens val till offentliga ämbeten – från lokala församlingar till såväl parlamentet som presidentposten.

Med 192 miljoner röstberättigade på runt 18 000 öar innebar valen en enorm logistisk utmaning. Med hjälp av hästar, elefanter, motorcyklar, båtar och flygplan kom valsedlarna ut över landet, som hyser hundratals etniska grupper.

I stort sett ska proceduren ha gått lugnt till, även om det förekom rapporter om långa köer och förseningar vid en del av de cirka 800 000 vallokalerna spridda från Bornos djungler till slummen i huvudstaden Jakarta.

Ligger lågt

Först i maj offentliggörs det slutgiltiga resultatet, fast en preliminär vinnare i presidentvalet väntas bli utropad inom kort.

Enligt så kallade snabbräkningar, som visat sig tillförlitliga i tidigare val, låg den 57-årige Widodo som mest elva procentenheter före den 67-årige Subianto.

Men Widodo avvaktade med att utropa sig till segrare:

– Vi har alla sett vallokalsundersökningarna och siffror från snabbräkningar, men vi måste vänta på de officiella resultaten, sade han inför jublande anhängare i Jakarta.

Bitter kampanj

Utmanaren Subianto lade ingen tid på sådan blygsamhet och kallade sig själv Indonesiens näste ledare – utan att presentera något stöd för det.

– Vi ska inte använda olaglig taktik, eftersom vi har vunnit, sade han.

Till er som försvarade mina rivaler: Jag kommer att fortsätta försvara er. Jag är alla indonesiers president.

Valrörelsen beskrivs som smutsig, präglad av förtal och smutskastning och förorenad av en uppsjö falska nyheter med udden mestadels riktad mot presidentkandidaterna.

– Jag hoppas att detta leder till en uppmaning om försoning, för vi har genomlevt en mycket polariserad atmosfär, säger politikanalytikern Gun Gun Heryanti till Kompas TV.

Som Trump

Även 2014 slogs Widodo och Subianto om presidentposten. Den segrande Widodo har sedan dess lockat välbehövliga miljardinvesteringar från Kina till nya vägar, järnvägar och flygplatser i Indonesien.

Men satsningarna har gjort honom mottaglig för attacker från Subianto, som med nationalistiska argument varnar för kinesiskt inflytande.

Subianto jämförs på flera sätt med USA:s president Donald Trump. Trots stora rikedomar beskriver han sig som en utmanare mot landets elit, och med nationalistisk retorik målar han upp utländska influenser som ett hot.
Hans bakgrund är kontroversiell. Subianto har anklagats för övergrepp under sin tid som general, och var tidigare gift med exdiktatorn Suhartos dotter.

Fakta: Valet i Indonesien

192 miljoner – Antalet röstberättigade i världens befolkningsmässigt största muslimska land, med över 260 miljoner invånare.

16 – Antal partier i parlamentsvalet.

245 000 – Antalet kandidater som tävlar om 24 000 platser i lokala och nationella församlingar.

480 mil – Så brett är Indonesien från väst till öster, med vallokaler i såväl miljonstäder som avlägsna byar i djungeln och på små utspridda öar.

805 068 – Antalet vallokaler, med fler än sex miljoner funktionärer.

453 000 – Så många poliser ska säkra valet, utöver 1,6 miljoner civila vakter.
tt