Radar · Nyheter

Uganda överväger att bevilja Sudans expresident asyl

Demonstranter protesterar i närheten av militärens högkvarter i Khartum i Sudan i veckan.

Sudans avsatte president Omar al-Bashir har flyttats till fängelset Kober i huvudstaden Khartum. ”Det finns ett badrum i varje cell men inga sängar, bara madrasser och myggor”, säger en AFP-journalist som suttit i fängelset.

Omar al-Bashir avsattes som president av militären tidigare i april efter månader av folkliga protester i landet.

– I går kväll fördes al-Bashir till fängelset Kober i Khartum, säger en släkting till al-Bashir nu.

Vittnen uppger att tungt beväpnade soldater och medlemmar från en paramilitär grupp befann sig utanför fängelset i norra Khartum.

Trångt tegelfängelse

Fängelset Kober byggdes av britterna under kolonialstyret. Tegelbyggnaden är omgiven av en tjock cementmur och hyser hundratals fångar, ofta ihoptryckta i små celler. En flygel är till för politiska fångar där flera av de oppositionsledare och aktivister som gripits under protesterna mot al-Bashir har suttit.

– I de här små cellerna sitter mellan sex och sju personer, för det mesta smugglare, handlare på svarta marknaden, människohandlare och småkriminella, säger en AFP-reporter som fängslades under protester i januari 2018.

Sedan al-Bashir petades har ett militärråd tagit över makten och ska styra landet under en övergångsperiod som uppges vara i max två år.

"Vi fortsätter"

Protesterna i landet har fortsatt efter presidentens avgång. Demonstranterna kräver att en civil regering tillsätts omedelbart och att al-Bashir ställs inför rätta. Afrikanska unionen (AU) vill att militärrådet tillsätter en regering inom 15 dagar – annars hotar de med att utesluta Sudan ur unionen.

Under onsdagen demonstrerade bland annat läkare och ropade slagord som ”Frihet, fred, rättvisa”. Journalister demonstrerade och uppmanade till pressfrihet och att statlig media ska drivas av oberoende professionella journalister.

– Nu fruktar vi att vår revolution ska stjälas från oss. Det är därför vi fortsätter. Vi stannar här tills vi får igenom våra krav, säger demonstranten Fadia Khalaf till AFP.

Uganda öppnar för asyl

Omar al-Bashir, som tog makten i en militärkupp för 30 år sedan, är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för krigsbrott och folkmord i Darfur. Militärrådet har uppgett att han inte kommer att utlämnas till ICC, men däremot kan komma att ställas inför rätta i Sudan.

Samtidigt öppnar Uganda upp för att ge den nu fängslade expresidenten politisk asyl – trots att landet är medlem i ICC och därmed skyldigt att lämna ut anklagade personer.

– Uganda behöver inte be om ursäkt för att behandla en asylansökan från al-Bashir, säger Okello Oryem, minister i Uganda.

Ugandas president Yoweri Museveni har tidigare kritiserat ICC och beskrivit det som ett verktyg som väst använder mot afrikanska länder.