Radar · Nyheter

Perus expresident Alan García tog sitt liv

Perus tidigare president Alan García 2011.

Polisen kom hem till Perus tidigare president Alan García för att gripa honom i en utredning om misstänkt korruption. Då sköt sig 69-åringen och han avled senare på sjukhus.

– Den här morgonen inträffade en beklaglig olycka, presidenten fattade beslutet att begå självmord, säger Garcías advokat Erasmo Reyna till reportrar som samlats utanför sjukhuset som Alan García fördes till efter skottet.

Skottet avlossades vid halv sju-tiden på morgonen, lokal tid, när polisen kom till Alan Garcías bostad i huvudstaden Lima. Polisen hade då med sig en arresteringsorder för penningtvätt som skulle ge dem möjlighet att frihetsberöva Garcías i upp till tio dagar, för att kunna samla bevis i en korruptionsutredning och dessutom hindra honom från att fly, enligt peruanska åklagare.

Alan García misstänktes för att ha tagit emot mutor från den brasilianska byggjätten Odebrecht i utbyte mot omfattande byggkontrakt. Fallet ingår i den så kallade Odebrechtskandalen som omfattar mygel i nästan hela Latinamerika. García har upprepade gånger hävdat att han är oskyldig till anklagelserna, och sagt att han är utsatt för politisk förföljelse från mittenpolitikern Vizcarra. President Martín Vizcarra har nekat till påståendet.

I fjol bad García om politisk asyl i Uruguay sedan han förbjudits att lämna Peru, men nekades detta av Uruguay sedan han gömt sig inne i ambassaden i 16 dagar. Senast i tisdags lovade García att han varken skulle försöka fly eller gömma sig igen.

Fakta: Alan García

Socialdemokratisk politiker och medlem av partiet Apra, född 1949.
Styrde landet i två omgångar, 1985-1990 och 2006-2011.

Utreddes för att ha tagit emot mutor från den brasilianska byggjätten Odebrecht.

Begick självmord den 17 april genom att skjuta sig själv i huvudet under ett gripande.
Källa: AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV