Radar · Nyheter

FN:s rapportör: Frankrike måste sluta bidra till dålig bostadssituation

När Djungeln vräktes blev många utan bostad.

Frankrike måste omedelbart agera på de fruktansvärda levnadsförhållandena för flyktingar och migranter i Calais, enligt FN:s specialrapportör för bostadsfrågor. Människorättsorganisationer har länge varnat för hur den franska kravallpolisen med våld vräker både minderåriga och familjer.

– Den franska regeringen måste upphöra med de upprepade och systematiska vräkningarna av personer som bor i tält och informella bosättningar som resulterar i inhuman och degraderande behandling, sa Leilani Farha, FN:s specialrapportör med ansvar för bostadsfrågor, enligt The Guardian.

Leilana Farha har analyserat bostadssituationen runt om i Frankrike och reagerat starkt på de fruktansvärda omständigheter som 600 till 700 personer i området kring Calais och Dunkirk lever under.

Sedan det stora och välkända lägret som kallades för Djungeln, där mellan sex och 10 000 människor bodde, vräktes i oktober 2016 har mindre bosättningar istället ersatt det stora lägret. Antalet personer i området har minskat, men förhållandena har inte blivit bättre utan snarare värre. Efter Djungeln vräktes hjälpte Storbritannien till att betala för säkerhetsmurar, något människorättsgrupper hävdar är till för att skapa en ogästvänlig miljö, något som den franska staten också bidrar till.

Under sin tid som president har Macron godkänt lagändringar som säger att någon måste söka asyl i Frankrike högst 90 dagar efter ankomst till landet, ökat tiden någon kan vara frihetsberövad från 45 till 90 dagar och förlängt tiden någon kan vara fängslad från 16 till 24 timmar. Något som ytterligare bidrar till att människor gömmer sig från polis och kravallpolis.

Dåvarande inrikesminister Gérard Collomb uppskattade hösten 2018 att det kan finnas uppemot 300 000 ”illegala” migranter i landet.

– Vi vill implementera policys som får alla som nekas asyl att lämna landet, sa han enligt Open Migration.

En spiral av våld

I en två år gammal video berättar en frivilligarbetare från Calais Action att många barn gömmer sig i skogen sedan Djungeln vräktes, rädda för att bli hittade.

”Över 200 barn på flykt är strandade i och gömmer sig i skogen runt Calais. Om de upptäcks blir de ofta pepparsprejade medan de fortfarande sover,” skrev Calais Action när de publicerade en video i mars 2017.

Videon publicerades på nytt i mars 2019, med kommentaren om att det lika gärna kunde ha varit filmat idag. Människorättsgrupper som arbetar i området har länge varnat för den franska polisens och kravallpolisens agerande, och själva utsatts för påtryckningar för att sluta hjälpa de som gömmer sig i skogen.

”Fyra månader in på 2019 hade fransk polis redan genomfört 275 vräkningar i Calais. Filtar och tält har beslagtagits trots regn och kyla,” skriver Refugee Info Bus i början på april.

Leilana Farha menar att polisen går på de mest sårbara individerna.

– De systematiska och upprepade vräkningarna som polisen utför är en källa till extrem stress, ångest och sömnbrist – riktat mot en grupp som redan är traumatiserad, sa Farha till The Guardian.

Livsfarlig resa vidare

De som gömmer sig i skogarna runt Calais hoppas på att ta sig till Storbritannien via tunneln till Dover. I en studie som Refugee Rights Europe genomförde i området 2017 uppgav 31 procent av de tillfrågade att de vill till Storbritannien för att de tror att de har bättre chanser att få papper där och över 26 procent uppgav att de har familj i landet. Nära 72 procent av de tillfrågade personerna uppgav att polisen vid något tillfälle frihetsberövat dem under tiden de tillbringat i Calais.

Riskerna är stora för de som efter en tid i Calais eller Dunkirk försöker korsa via tunneln. Det har förekommit att människor fryser ihjäl när de gömmer sig i stora frysbilar, eller gömmer sig under bilarnas underrede.

Ett exempel som The Guardian skrev om i januari 2018 är femtonårige Abdullah Dilsouz som blev överkörd av en kylbil. Samt månad, december 2018, hade två andra asylsökande gått samma öde till mötes. En fjärde skadades svårt.

Ohållbar situation

Självskadebeteenden bland de unga asylsökarna i Calais är vanligt förekommande. Många omfattas av regler som gör att de är berättigade till familjeåterförening med familjemedlemmar i Storbritannien, men långa handläggningstider försenar processen.

Minst ett barn försökte nyligen ta självmord som en direkt följd av väntan, skrev The Guardian i en artikel publicerad för någon vecka sedan. FN har skrivit till de franska myndigheterna och uttryckt sin oro för barn som just nu hålls i ett stängt center i Calais. Något som knappast kan kallas för ett ”lämpligt boende.”

FN:s rapportör Leilani Farha menar att de franska myndigheterna brister i sitt agerande. Att genomföra vräkningar utan att ge människor alternativt boende bryter mot den fundamentala rätten till bostad och bidrar ytterligare till den för alla i området redan påfrestande livssituationen.

– Människor i Calais är tvungna att leva i riktigt fruktansvärda omständigheter, som redan har uthärdat svåra resor där det gäller våld och extrema förhållanden. Vräkningarna av tältlägren som genomförs var 48:e timme är ett tydligt brott mot rätten till en lämplig bostad,” säger hon till The Guardian.