Radar · Nyheter

Brändes levande efter att ha anmält rektorns övergrepp

Demonstration i Bangladesh huvudstad Dhaka efter mordet på Nusrat Jahan Rafi.

Den 19-åriga studenten anmälde rektorn på sin skola för sexuella trakasserier. Elva dagar senare lurades hon upp på skolans tak, där flera personer dränkte henne i fotogen och tände på.

19-åriga Nusrat Jahan Rafi gick på en madrassa, en islamisk skola, i den lilla staden Feni i östra Bangladesh, skriver BBC.

Den 27 mars blev hon inkallad till skolans rektor. Enligt Nusrat Jahan Rafi tafsade han på henne, varpå hon sprang därifrån.

Till skillnad från de flesta bangladeshiska flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp valde den unga kvinnan att polisanmäla sin förövare, med hjälp av sin familj.

På den lokala polisstationen filmades en uppgiven Nusrat Jahan Rafi med mobiltelefon av förhörsledaren, som uppmanade henne att sluta dölja ansiktet i händerna. Videon läckte senare till lokala medier.

Rektorn greps senare samma dag av polis. Två manliga studenter på skolan organiserade då en protest för att kräva hans frigivande, där bland annat lokala politiker deltog.

Dränks i fotogen

Trots det växande hotet mot Nusrat Jahan Rafi gick hon elva dagar senare, den 6 april, till skolan för att skriva sin sluttentamen.

Väl framme blir hon upplurad på skoltaket av en klasskamrat. Där omringas hon av en grupp personer, klädda i burka, som kräver att hon tar tillbaka anmälan mot rektorn.

Nusrat Jahan Rafi vägrar – varpå personerna dränker henne i fotogen och tänder på. 80 procent av hennes kropp brännskadas, förutom huvudet, som de höll fast medan de hällde.

Fortfarande vid medvetande, och rädd för att inte överleva, spelar hon in ett videoklipp på sin brors mobiltelefon i ambulansen, där hon bland annat identifierar några av sina förövare.

– Läraren tafsade på mig. Jag kommer att bekämpa detta brott till mitt sista andetag, säger hon i klippet.

Detta sista andetag drar hon på sjukhuset fyra dagar senare, den 10 april.

Femton gripna

Fallet uppmärksammades stort i bangladeshiska medier och tusentals människor kom till hennes begravning i hemstaden Feni.

15 personer har gripits i anslutning till Nusrats död, bland annat de två studenter som organiserade protesten mot henne, och sju personer uppges ha direkta kopplingar till mordet. Den anklagade rektorn är fortsatt gripen.

Många tog till sociala medier för att uttrycka sin sorg och bestörtning.

”Jag har velat ha en dotter hela mitt liv, men nu är jag rädd. Att föda en dotter i detta land innebär ett liv av rädsla och oro”, skriver en kvinna på Facebook.