Radar · Nyheter

Väderkontraster skapar lycka

Konstant solsken är inte en källa till lycka.

Äntligen, nu kommer solen och värmen. Tänk om vi ändå slapp vintern! Men då skulle vi inte känna samma glädje – det är kontrasterna som gör oss extra väderlyckliga, förklarar psykologen.

Påskvädret ser ut att bli vackert i så gott som hela landet – framåt onsdag – torsdag kan vi börja gona oss på riktigt i vårvärmen. Dessutom kommer solen att lysa från en klarblå vårhimmel i nästan hela Sverige, i alla fall enligt de prognoser som finns nu. Utefika, vitsippsdoft och humlesurr – visst blir vi lite varma i själen av bara tanken?

Katarina Blom, legitimerad psykolog och expert på lycka, berättar att vädrets effekter på oss svenskar inte är särskilt väl utforskat. Däremot har studier gjorts i USA.

– Man tittade på lyckonivåerna i Kalifornien, där solen lyser jämt, jämfört med på östkusten där det är kallt och växlande. De som flyttade till solen trodde att de skulle bli lyckligare, men det blev de inte. Man vänjer sig vid vädret, säger hon.

Ständig sol inte lycka

Det är det varierade vädret med kontrasterna som gör oss lyckliga, förklarar hon.

– Lösningen är inte att få sol dag efter dag.

Däremot kan det beteende som vi associerar med vackert väder göra oss lyckligare i längden.

– Vi är ute mer och aktiverar oss också mer. Vi umgås med andra och när kvällarna blir ljusare så kan vi göra mer. Men det är inte vädret i sig, utan det vi gör som får oss att må bra.

Det tycker hon att vi ska ta fasta på. Även om väderspådomarna inte slår in, och solen och värmen inte infinner sig, så kan vi faktiskt försöka ta kontroll över vår egen lycka.

– Mitt råd är att försöka påverka välbefinnandet genom att verkligen göra det vi mår bra av oavsett väder. Generellt sett handlar det om att ta vara på relationer med andra och umgås, och också att motionera och vara ute.

Strunta i snöblåsten

Man kan försöka tänka vad man skulle ha gjort om vädret varit toppen, tycker hon, och ändå försöka genomföra det som går trots att det kanske regnar och blåser.

– Om man står ut med obehaget av vädret och ändå gör det man vill göra, som att springa ute i dåligt väder, då får man också en kontrastverkan då man kommer in i värmen efteråt. Den variationen gör oss också tacksamma, säger Katarina Blom.

Fakta: Påsksol och värme

SMHI:s prognos framåt påskhelgen visar på sol i så gott som hela landet.
I början av veckan börjar också temperaturerna att stiga.

I Skåne väntas de nå 12–13 grader framåt nästa helg. I Mellansverige ligger de lite högre, upp mot 16 grader i Stockholm väntas på torsdag.

I norr blir det också sol, även om värmen än så länge är lite beskedligare. Umeå kan få 11 grader på onsdag, medan Luleå får åtta grader och Kiruna fyra grader.

I fjälltrakterna ser det ut att bli varmt, både Åre och Sälen får runt 10–12 grader i påsk.
Källa: SMHI