Radar · Nyheter

Under påsken äter svenskarna 3 000 ton ägg

Under påsken äter svenskar mängder av ägg.

Femtio miljoner. Så många ägg förväntas svenskarna sätta i sig under påskledigheten. Samtidigt har äggets hälsoeffekter nyligen ifrågasatts och de veganska alternativen på påskbordet blir allt fler.

Att äta ägg till påsk är en gammal katolsk tradition. Hönsen började värpa på våren men eftersom det inte var tillåtet att äta kött och ägg under fastan så sparades alla ägg till påsken.

Än i dag är ägget den viktigaste symbolen för högtiden. Under påskveckan köper vi över 3 000 ton ägg, vilket motsvarar cirka 50 miljoner ägg, enligt branschorganisationen Svenska Ägg. En vanlig vecka konsumeras runt 30 000.

– Det är bråda tider hos packerierna nu. Många jobbar dubbla skift för att hinna med, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Varning för äggbrist

Under hösten har det kommit rapporter om att sommarens torka påverkat foderpriserna i sådan utsträckning att det kan leda till äggbrist. Men på Svenska Ägg har man ännu inte sett att produktionen har gått ner.
Vi har god tillgång på ägg i påsk, det kommer att räcka gott åt alla.

Ur hälsosynpunkt då? Äggets hälsoeffekter har diskuterats länge och i mitten av mars släpptes en amerikansk studie från Northwestern University Feinberg School of Medicine som visade att ägg innehåller så stora mängder kolesterol att det ökar risken för hjärtinfarkt och andra kärlrelaterade sjukdomar.

– Människor blir oroliga och det är så onödigt. Det var skönt att många länders näringsexperter kom fram till samma sak, nämligen att man inte kan skylla amerikanernas eventuella hjärt- och kärlfel på ägg när man vet hur amerikaner äter i övrigt. Livsmedelsverkets rekommendationer om två ägg per dag kvarstår, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

En vegansk påsk

Trots att hälsan inte är hotad och ägghyllorna är fulla finns det personer som inte vill äta ägg av andra skäl. Nya alternativ till den traditionella påskmaten har blivit allt vanligare.

– Fler har fått upp ögonen för att mejerier har hög klimatpåverkan och att kycklingindustrin inte är super. Veganerna blir inte fler men det har blivit vanligare att äta veganskt, även på påsk, säger Gustav Johansson som driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt gott”.

Om man är sugen på att testa en mer grön påsk kan man exempelvis byta ut sillen mot inlagd aubergine eller satsa på gravad morot istället för gravad lax, tipsar Johansson.

När det gäller alternativ till ägghalvor så finns det en väldigt schysst krydda som heter svart salt som smakar lite svavel vilket även äggulan gör. Om man kryddar majonnäs med svart salt och lite gurkmeja och lägger den på vit tofu så blir det förvånansvärt likt en ägghalva.

Fakta: Hönan och ägget

Vi har ätit ägg sedan lång tid tillbaka. Människan började föda upp höns för omkring 4 000 år sedan. Dagens tamhöns härstammar från vilda höns i Indien och Sydostasien.

Äggen är fullproppade med protein och större delen finns i den tjocka vitan närmast gulan. Gulan ger också ett bra tillskott av vitaminer som A, E, D och mineraler som järn och selen.

Svenska värphönor lever i fyra olika system – inredda burar, frigående inomhus, frigående utomhus eller i ekologisk produktion.

Ekologisk produktion innebär en beläggning på max sex höns per kvadratmeter, alltså något lägre än övrig frigående produktion. Dessa hönor har naturligtvis också möjlighet att röra sig fritt i stallet samt att sprätta utomhus. Minst 95 procent av fodret ska dessutom vara ekologiskt odlat.
tt