Radar · Nyheter

Thunberg: rösta i EU-valet

Klimataktivisten Greta Thunberg håller presskonferens i EU-parlamentet i Strasbourg.

Hon är glad över att göra nytta, vill att alla som kan ska rösta i EU-valet och har ännu inte bestämt sig för vad hon ska säga till påven. Fenomenet Greta Thunberg är på besök i EU-parlamentet.

Journalister och fotografer i mängd står nästan på varandra för att få plats när den 16-åriga klimataktivisten håller en kort pressträff utanför plenisalen i Strasbourg.

Det här är en fantastisk möjlighet för att få ut budskapet och tala för de unga som delar min oro för klimatet och det ekologiska sammanbrottet, säger Thunberg, som i eftermiddag ska tala inför parlamentets miljö- och hälsoutskott.

Hon har även haft ett enskilt möte med talman Antonio Tajani och efter Strasbourg väntar resa till Rom och ett möte med påven Franciskus. Vad hon kommer att säga då har hon ännu inte bestämt.

– Jag vet inte än, men troligen något om klimatet, säger Thunberg i Strasbourg.

Ny ledarstil?

Uppmärksamheten kring henne fortsätter att växa runtom i Europa och världen. Thunberg har nominerats till Nobels fredspris och täckt otaliga förstasidor med sina framträdanden vid olika demonstrationer.

Svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) är en av dem som fascineras, inte minst över hennes förmåga att få unga att engagera sig.

– Det är otroligt fascinerande. Det är som proppen har släppt. Unga människor vill ta ställning, i hennes fotspår, säger Federley och kallar till och med Thunbergs stil för ”en ny typ av ledarskap”.

"Hoppas de lyssnar"

Thunberg själv betonar samtidigt vikten av att rösta i det EU-val som väntar i slutet av maj.

– Jag kommer inte att göra det, för jag får inte. Men därför är det särskilt viktigt att de som kan det gör det så att de kan tala för sådana som jag, som kommer att drabbas väldigt mycket av den här krisen, säger 16-åringen, som ännu inte tröttats ut av all uppståndelse och uppmärksamhet.

– Jag har inget emot att hålla på. Personligen är jag glad över att kunna känna mig behövd och att jag gör något viktigt. Det är viktigt för folk att känna – fler borde få det, säger hon.

Om hon verkligen kan få politiker att agera är en annan sak.

– Det får vi se. Men jag hoppas att de lyssnar, säger Thunberg.

Fakta: Greta Thunberg

Greta Thunberg, född 2003, har sedan i somras skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag, med löftet om att inte sluta förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet från 2015.

Thunbergs agerande har inspirerat mängder av skol- och gymnasieungdomar i andra länder att också manifestera för klimatet. Samtidigt har hon själv blivit inbjuden att tala vid exempelvis FN:s klimatkonferens i Polen i höstas, Världsekonomiskt forum i Davos i januari och EU-parlamentet i Strasbourg.

Thunberg är barn till skådespelaren Svante Thunberg och sångerskan Malena Ernman. Farfar Olof Thunberg är dessutom välkänd för många som berättarröst i filmer och sagor om björnen Bamse.
tt