Radar · Nyheter

Över hundra personer vräkta i Aten

Många äger inte mer än vad de kan bära med sig, och att bli av med sina få ägodelar kan vara traumatiskt.

Över hundrat flyktingar och migranter vräktes i slutet på förra veckan i Aten. Aktivister menar att händelser som denna kommer användas som politiskt slagträ inför det kommande valet, där Tsipras vänsterregering väntas tappa stöd. En del av de som vräktes fördes till läger och andra erbjöds inga alternativa boenden.

I Greklands huvudstad Aten bor många flyktingar i övergivna lägenheter och hus. Många saknar bekvämligheter som el och rinnande vatten. Det har länge varit en infekterad fråga och många hotas regelbundet med vräkningar, eftersom de oftast inte lagligt hyr bostäderna. Aktivistnätverket NoBorders skrev i slutet på förra veckan på Twitter att polisen ska ha använt våld mot personer i två olika hus som tvingades lämna sina tillfälliga hem tidigt på morgonen.

Omkring 200 poliser deltog i insatsen som påbörjades klocka fem på morgonen natten till torsdag. Dörrarna stängdes sedan noggrant med metall så att ingen skulle kunna ta sig in igen, rapporterade bloggen Enough is enough 14 som uppdaterar löpande med information från flyktingsituationen i Aten. Många av de som vräktes lämnade kvar personliga tillhörigheter i det tumult som uppstod. Precis en månad tidigare, den 12 mars, vräktes tre andra boenden i samma område och på samma sätt.

Aktivister och volontärer gjorde vad de kunde för att erbjuda tak över huvudet efter torsdagsmorgonens vräkning. De har även försökt återlämna ägodelar till sina ägare, varav många har blivit körda till läger som de inte kan lämna. Sex familjer har erbjudits akutboende på hotel och hostel sedan de vräktes, skriver den Atenbaserade iranska aktivisten Arash Hampay på Facebook. Några familjer fick tillfälligt plats i en annan byggnad, också den övertagen av flyktingar och migranter.

”Det har varit några tuffa dagar för communityt men vi står med dem”, skriver Arash Hampay.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV