Radar · Nyheter

Malta tar tillfälligt emot personer räddade till havs

Migranterna finns på ett fartyg som tillhör den tyska hjälporganisationen Sea Eye.

De migranter som räddades på Medelhavet för tio dagar sedan kommer att få gå i land i Malta. Detta efter att Tyskland, Frankrike, Portugal och Luxemburg lovat att ta emot dem sedan, uppger Maltas premiärminister.

De drygt 60 migranterna, bland dem tolv kvinnor och två barn mellan ett och sex år, ska efter landstigning slussas vidare till de fyra länderna, meddelar premiärminister Joseph Muscat på Twitter.

”Ingen kommer att stanna i Malta, som inte kan bära bördan på egen hand”, skriver han.

Två av kvinnorna fick gå i land i Malta tidigare i veckan på grund av hälsoskäl.

Under fredagen sade Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner att Frankrike och andra länder i EU skulle ”visa solidaritet” mot migranterna.
Gruppen räddades den 3 april från ett knappt sjödugligt fartyg utanför Libyen, och skulle föras till den italienska ön Lampedusa. Men Italiens inrikesminister Matteo Salvini sade att Tyskland borde ta emot dem i stället, eftersom de hade räddats av ett fartyg som tillhör den tyska hjälporganisationen Sea Eye.

”Som utlovat kommer inga immigranter från den här tyska organisationens skepp till Italien. De åker till Tyskland eller någon annanstans”, twittrar han.
Maltas regering uttrycker missnöje med situationen.

”Än en gång har EU:s minsta land satts under meningslös press för att lösa en fråga som inte var dess ansvar”, skriver regeringen i ett uttalande.

Enligt migrationsorganisationen IOM har 356 människor omkommit eller rapporterats saknade på Medelhavet hittills i år.