Radar · Nyheter

Företag anmäls efter att ha skållat kycklingar levande

Guldfågeln åtalsanmäls av Livsmedelsverket efter att kycklingar skållats levande.

Vid fyra tillfällen under förra året så upptäckte Livsmedelsverkets veterinärer att minst tio kycklingar skållats levande på Guldfågelns slakteri på Öland, rapporterar SVT Nyheter. Nu ska myndigheten åtalsanmäla Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen.

Det är sånt som inte får förekomma, att djur som inte är döda går vidare till “skållen”. Det är djurskyddsmässigt inte acceptabelt, säger Lotta Berg,
veterinär och professor på Nationellt centrum för djurvälfärd, till SVT.

På slakteriet bedövas kycklingarna i strömförande vattenbad innan de förs till den maskin som ska skära av fåglarnas halsar. Efter det ska personal inspektera djuren och upptäcker man att någon kyckling fortfarande lever ska hela slaktprocessen avbrytas. Ingen vet om djuren varit vid medvetande eller inte när de skållats, men klart är att de varit vid liv.

Guldfågeln skriver på sin Facebook-sida att företagets tekniska utrustning inte har fungerat och att de brustit i inspektionen av kycklingarna, men att man nu infört en rad förbättringar.

”Djuromsorg är högsta prioritet för oss på Guldfågeln och vi ser mycket allvarligt på det som inträffat”, skriver företaget i ett inlägg på Facebook.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV