Radar · Nyheter

Dödsfall och ankomster till de grekiska öarna ökar

Trots att den turkiska kustbevakningen vänder tillbaka många båtar som försöker nå de grekiska öarna ökar ankomsterna.

En kvinna omkom på vägen till den grekiska ön Samos i helgen. Antalet personer på flykt som ger sig ut på den livsfarliga resan från Turkiet till de grekiska öarna har ökat under 2019. Samtidigt blir förhållandena på öarna bara värre.

En kvinna drunknade i samband med att ett 90-tal migranter korsade Egeiska havet för att nå Grekland, meddelade grekisk kustbevakning på söndagen, skriver TT. Över 90 personer befann sig i två båtar som avgick från Turkiet och hade som mål att nå den grekiska ön Samos, som är den grekiska ö som ligger närmast den turkiska kusten.

Enligt Aegean Boat Report, som i över ett års tid bevakat ankomster till öarna, anlände de övriga 50 personerna i samma båt som den drunknade kvinnan rest i till Karlovasi på nordvästra Samos. Alla de 90 nya ankomsterna transporterades senare under dagen till den mindre ön Kos av den grekiska kustbevakningen (HCG).

Spänningarna ökar

Mottagningscentren på samtliga öar är kraftigt överbefolkade. Enligt Aegean Boat Reports statistik bor det just nu sammanlagt 15012 personer på de grekiska öarna. Den turkiska kustbevakningen och polisen har hittills i april stoppat totalt 54 båtar från att nå de grekiska öarna. Totalt i år har de stoppat 268 båtar från att nå de grekiska öarna. I de båtarna befann sig 8997 personer.

Flest människor bor på Lesbos, 6668 personer. Fram till den nionde april hade fem båtar anlänt till ön, rapporterar Aegean Boat Report. De allra flesta lever i det ökända lägret Moria där förhållandena är svåra och konflikterna många. Onlinetidningen InfoMigrants besökte nyligen ön och pratade med lägerchefen Giannis Balbakalkis, som för två år sedan avbröt sin pension och började arbeta som lägerchef för Moria.

– Ingen av personerna här lämnade sina hemländer med intentionen att stanna i Moria. Så, de blir frustrerade, sa han till InfoMigrants och fortsatte:

– Det faktum att vi har spänningar och problem beror på att alla undrar när de ska få lämna det här stället. Det är många människor som bor på ett väldigt litet område.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV