Radar · Nyheter

Tvingades hoppa från en bil i rörelse

En person dog omedelbart och 14 skadades efter att ha hoppat från en bil som körde längs med en väg nära floden Vodosir i södra Nordmakedonien. De skadade var alla på flykt längs med Balkanrutten och kom ursprungligen från Bangladesh och Pakistan. Den avlidna mannen var 27 år gammal och enligt vittnesmål från de överlevande i gruppen var det chauffören som beordrade dem att hoppa från bilen medan den åkte.

Anledningen till förarens order var en poliskontroll längre fram på vägen, skriver den makedonska människorättsorganisationen Legis. Sex av de 14 personerna fick allvarliga skador och fördes till sjukhus i de närliggande städerna Gevgelija and Kavadarci. Efter att Balkanrutten blev allt mer svårframkomlig i och med att gränserna i Europa stängde i mars 2016 har den så kallat irreguljära vägen genom Nordmakedonien blivit allt farligare, skriver Legis.

De rapporterar även om ett annat fall där en ung man från Afghanistan förlorat benet efter en olycka med ett tåg när han försökt korsa gränsen. Efter att ha vårdats på sjukhus i huvudstaden Skopje har han nu hämtat sig och har med hjälp med pengar insamlade från donationer fått en protes. Mannen planerar att, när han återfått hälsan, fortsätta sin flykt norrut.