Energi · Mat med Jenny

Rotsakspaj med parmesan

Små portionspajer är smidiga när man är många till bords.

PAJDEG:
4 dl vetemjöl
175 g mjölkfritt margarin
3 msk iskallt vatten

• Nyp ihop mjöl och margarin och tillsätt vatten. Tillsätt mer mjöl eller vatten i fall degen blir för lös eller torr. Tryck ut degen i en stor form eller fyra portionsformar. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.

FYLLNING:
1 palsternacka
2 morötter
3 potatisar
1 liten bit
rotselleri
1 purjolök

STANNING:
2 dl kikärtsspad
2 dl växtgrädde
1 msk dijonsenap
örtkryddor
salt och peppar
2–3 dl riven växtbaserad parmesan

• Vispa kikärtsspadet tills det blir fluffigt. Rör ner grädde och kryddor. Tärna alla rotfrukter och koka dem nästan mjuka i lättsaltat vatten. Hacka purjolöken tunt. Lägg fyllningen i pajskalen och toppa med stanning och ost. Grädda i 20–30 minuter, tills osten smält och fått en gyllenbrun yta.