Radar · Nyhetssvepet

Nyhetssvepet 5–11 april 2019

Ombord på Sea-Watch fartyg Alan Kurdi, som fått sitt namn efter den avlidna pojken som skapade rubriker 2015, är det trångt.

5/4 Det var stora protester nära den grekisk-makedonska gränsen då hundratals migranter samlats för att protestera mot de stängda gränserna. Människor på flykt har samlats i norra Grekland för att genomföra en ”Caravan of hope”. Tårgas användes, och den grekiska polisen uppges ha brukat våld, enligt videor som den iranska aktivisten Arash Hampay publicerat på Instagram.

Trump i Calexico:: Vårt land är fullt

6/4 USA:s president Donald Trump hävdade återigen, vid ett besök vid gränsen till Mexiko, att USA är fullt. The Guardian skriver att han blandar ”fakta med fiktion” när han varnar för det överansträngda migrationssystemet i Calexico, Kalifornien. I ett videoklipp publicerat av The Guardian hävdar Trump att en del av de här ”asylmänniskorna” är ”gängmedlemmar” och pekar på en bit mur som han hoppas ska fungera.

Saudiarabien fängslar nio politiska aktivister

6/4 Minst nio saudiska politiska aktivister har frihetsberövats, skriver DN. Bland dem finns en gravid kvinna. Tillslaget anses vara ett försök att tysta kritiska röster som är i kontakt med och stödjer elva sedan tidigare fängslade kvinnor som står inför rätta efter att ha haft kontakt med utländska journalister, diplomater och människorättsgrupper.

Anhängare till NMR omringade av polis i Danmark

6/4 Upp emot 75 svenska nynazister omringades av polis i Köpenhamn. En person greps och ytterligare en ska identifieras och gripas, skriver Expressen. Köpenhamnspolisen uppger att NMR-anhängarna var där för att dela ut flygblad och att demonstrationen saknade tillstånd. Parallellt med högerextremisternas demonstration pågick det runt om i Danmark andra protester under dagen.

Fartyg nekas lägga till i Italien igen

7/4  ”Jag skulle vilja ge en bild av situationen för de 64 personer som räddats och tagits ombord på vårt fartyg Alan Kurdi”, sa Charlotta Weibl, talesperson för den tyska människorättsorganisationen Sea-Eye, under ett tal i Rom på söndagen. Fartyget nekas från att lägga till på den Italienska ön Lampedusa, som besättningen anser vara den närmaste säkra hamnen. En del tvingas på grund av platsbrist sova på däck, och en storm ska snart dra in, skriver Sea-Eye i ett pressmeddelande som skickades ut efter Charlotta Weibls tal.

Omval i Falun till kommunfullmäktige

7/4 Efter att en säck med poströster tappats bort är det nyval till kommunfullmäktige i Falun. Valdeltagandet minskade dramatiskt i omvalet. De största segrarna blev Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Efter incidenten med borttappade röster till valet i Faluns kommunfullmäktige gich faluborna åter till vallokalerna på söndagen
Efter incidenten med borttappade röster till valet i Faluns kommunfullmäktige gich faluborna åter till vallokalerna på söndagen. Foto: Ulf Palm/TT

Rwanda hedrar offren för folkmordet

7/4 Under eftermiddagen marscherade 2 000 personer genom huvudstaden Kigali för att hedra minnet av de 800 000 personer som mördades under folkmordet som inleddes för 25 år sedan.

Fler myndigheter kan få flytta verksamhet

7/4 Ytterligare åtta myndigheter kan komma att flytta verksamheter från Stockholm. Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att kartlägga stora myndigheters planer för utlokalisering. ”Staten ska finnas i hela landet. Det kommer att krävas mer av myndigheterna och nu börjar vi med arbetet,” säger civilministern Ardalan Shekarabi (S) till TT.

Värmesikten blir lagliga för att döda fler vildsvin 

8/4 Snart blir det lagligt för vildsvinsjägare att använda värmesikten när de jagar i mörker. Regeringen fattade beslutet trots att Svenska Jägareförbundet avrått. ”Vi har sagt att vi inte är beredda att medverka till att den här tekniken blir fri, för vi känner inte till vilka risker det finns för misstag”, säger förbundsjuristen Ola Wälimaa till TT.

Pengar avgörande för sex i Japan

8/4 Var tionde heterosexuell japan i barnalstrande ålder har ingen sexuell erfarenhet över huvud taget, visar forskning. Om du är en man med låg lön ökar sannolikheten dramatiskt för att du fortfarande är oskuld långt upp i 30-årsåldern.

Nordiskt stöd för Salvini-parti i EU

8/4 Italiens inrikesminister Matteo Salvini får inte med sig SD till sin nya populistgrupp i EU-parlamentet. Men Dansk folkeparti och Sannfinländarna följer gärna med. Det nya samarbetet presenterades i Milano på måndagen vid en presskonferens med ledaren för italienska Lega, inrikesminister Matteo Salvini, som värd. – Vi arbetar för en ny europeisk dröm. I dag är EU en mardröm för många medborgare och folk, sade Salvini enligt nyhetsbyrån AFP.

Ny president utsedd i Algeriet

9/4 Sju veckors protester har resulterat i en efterlängtad presidentsorti och fått maktens män att skälva i sina kostymer. Nu har Abdelkader Bensalah utsetts till övergångspresident i Algeriet – men han är knappast någon populär lösning.

Allt fler barn överlever cancer

9/4 Nästan varje dag drabbas ett barn av cancer. Överlevnadsgraden var nästan oförändrad i 20 år – men nu ökar den stadigt, visar nya siffror från Barncancerfonden. Att överlevnaden har ökat från 80 till 85 procent betyder att det varje år är 15 familjer färre som får ett dödsbesked om sitt barn.

Libyskt flygstopp oroar hjälparbetare

9/4 Flygplatser och gränsen mot Tunisien har stängt – nu växer oron bland hjälporganisationer i Libyen för att inte kunna hjälpa dem som drabbas av striderna. ”Läget är enormt osäkert”, säger en hjälparbetare till TT. Mira Zingariello, vice direktör för International Rescue Committees (IRC) Libyeninsats, står i regelbunden kontakt med sina runt hundra kollegor i Tripoli. Många av dem bor i de södra delarna av staden som drabbats hårdast av striderna.

Nederlänsk debatt om prostitution

10/4 Ett upprop som 42 000 unga människor skrivit under lämnas i och kommer tvinga fram en debatt om prostitution i parlamentet. I Nederländerna är det lagligt att både sälja och köpa sex. ”Jag är prislös”, är kampanjens budskap som spridits på sociala medier, skriver BBC. Aktivister vill kriminalisera köparen, och refererar till de nordiska länderna.

Inkomstklyftornas framtid är osäker

10/4 Under presentationen av vårbudgeten var det en fråga som Magdalena Andersson vägrade svara på, frågan om fördelningseffekterna av vårbudgeten. Andersson svarade inte heller på vilka effekter samarbetet med C och L kommer att få för inkomstfördelningen under mandatperioden, skriver Svenska Dagbladet.

Finansminister Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Claudio Bresciani /TT

EU och Storbritanien enade om brexit-datum

11/4 Efter ett åtta timmar långt toppmöte i Bryssel enades EU och Storbrittanien om att skjuta fram brexit till den 31 oktober. Donald Tusk, EU-rådets ordförande, vädjade till de brittiska politikerna om att slösa inte bort tiden. Storbritanien måste fortfarande enas om ett avtal.