Radar · Nyheter

Kultursektorn ”vinnare” i vårbudgeten

Den kommunala kulturskolan fick tillbaka halva sin budget, 50 miljoner, när regeringen presenterade vårens budget.

Finansminister Magdalena Andersson presenterade under onsdagen regeringens vårbudget. Det är den första rödgröna budgeten efter samarbetet med Liberalerna och Centerpartiet inletts och beskrivs av många som en kompromiss. Det satsas dock på klimatet och kultursektorn får tillbaka en del pengar.

Finansministern hävdade att det var mycket socialdemokratisk politik i budgeten, där det bland annat satsar 100 miljoner kronor på att bygga ut bredbandsnätet, att motarbeta hedersförtryck, inte ta bort den fria entrén på statliga museum och klimatet. Ekots politikreporter Fredrik Furtenbach säger dock till Ekot att de mesta av pengarna i budgeten har gått till de reformer som Centerpartiet och Liberalerna önskat sig.

Vårbudgeten ligger på 4,5 miljarder kronor, vilket är lite i sammanhanget och har lämnat lite utrymme för reformer, något finansministern sagt.

– Det är inte Magdalena Andersson roligaste budget, hon har haft lite pengar att röra sig med, säger SR:s politiska kommentator Fredrik Furtenbach till Ekot.

Kulturskolan får tillbaka hälften av de pengar som KD och M tog bort, vilket blir 50 miljoner kronor. Kulturminister Amanda Lind har tidigare sagt att hon ska verka för att kulturskolan får sina pengar tillbaka, rapporterar DN. Sveriges 18 statliga centrala museum ska fortsatt ha fri entré, vilket M och KD tog bort i höstbudgeten. Detta kostar cirka 60 miljoner kronor, varav 10 miljoner tas från skapande skola.

Enligt DN:s politiska reporter Hans Olsson, som intervjuades efter utfrågningen av Magdalena Andersson, innehöll budgeten få överraskningar. Olsson kallade budgeten för en ”kompromissprodukt”.