Energi · Mat med Jenny

Jenny tipsar: Smarriga påskrecept

Starka färger hör påsken till och då passar det utmärkt att bli glad av en färgstark sallad med ärtiga, gröna vegetter och saffransdressing.

Påsken är den där högtiden då ingen riktigt vet vad man ska äta. Ofta blir det en kopia av julmaten kompletterad med målade ägg. Syre har i stället lagat en måltid med vegetter, dressing, paj och sallad. Det fiffiga med vegetter är att de kan baseras på nästan vad som helst. Vi har valt gröna ärter, men det går lika bra med vilken baljväxt som helst.

Som förrätt har vi lagat smörgåstårta – en rätt som ju fungerar året runt. Denna gång har vi tagit den snabba vägen med guacamole och cream cheese som fyllning.

Efterrätten är en vild chansning. Den finska påskdesserten memma, eller mämmi som den heter på finska, är en riktig vattendelare. Den är baserad på rågmjöl och sirap och smakar … ja, speciellt. Den finns att köpa färdig i vanliga matbutiker.