Energi · Boklådan

Tillbaka till Günter Wallraff

Böcker är värda längre liv, och på Boklådan presenterar vi andra böcker än de dagsfärska. Veckans bok är Günter  Wallraffs Reporter hos Springer.

Den journalistiska metoden att bli någon annan, smälta in i en omgivning och som deltagare rapportera inifrån har fått namn efter Günter Wallraff. Men den första wallraffaren kan ha varit Nellie Bly, som i slutet på 1800-talet skrev in sig på ett mentalsjukhus i New York för att kunna rapportera inifrån. Hennes artiklar lär snabbt ha lett till reformer i mentalvården – de finns samlade i boken Ten days in a madhouse, som faktiskt finns att få tag i.

Günter Wallraff själv tycks ha infiltrerat hela världen. Han har varit hemlös på härbärge, patient i psykiatrin, säljare på call center, industriarbetare, vapenhandlare och journalist på tidningen Bild-Zeitung hos mediehuset Springer. Reporter hos Springer heter den svenska utgåvan av boken där han berättar om tiden hos Bild.

Det är 1977 i Västtyskland, och Bild-Zeitung är landets största tidning med en upplaga på några miljoner. Günter Wallraff vill se den från insidan, så han förvandlar sig till Hans Esser, en sådan där typ som han ”alltid har avskytt. Pomaderad, snaggad, uppfiffad, och med framgångsrik solbränna”. Och så söker han jobb hos draken. Eller rättare sagt, en plats bland de andra frilansarna som jobbar på redaktionen men säljer sina texter per styck om redaktören tycker att de duger.

Det som duger är inte nödvändigtvis en sann historia – snarare tvärtom. ”Hans Esser” intervjuar till exempel en filosofistudent som tränar den koreanska kampsporten tae kwon do, som är ny och lite spännande. Hon har funnit kampsporten genom zenbuddhismen och är helt ointresserad av dess våldspotential, men det duger inte i Bild. När texten slutligen publiceras är rubriken ”Ung, blond och farlig” och huvudpersonen syns i närbild framför spegeln, i färd med att sminka sig. 

Inte ens så mycket verklighetsbakgrund behövs alla gånger. Tidningen framstår som en föregångare till dagens trollfabriker, men medan trollfabriken vill hetsa sin publik vill Bild-Zeitung kanalisera engagemanget till underhållningssfären. Vilket inte hindrar den från att föra fram en djupt reaktionär politik.

Reporter hos Springer är en – ofta humoristisk – lektion i både källkritik och nutidshistoria. Författaren Gunila Ambjörnsson har översatt och skrivit både förord och efterord. I efterordet jämför hon verklighetsbeskrivningen i svenska medier med den i Bild-Zeitung och reflekterar över vilka följder en ytlig, förfalskad verklighetsbild kan få i samhället. Det är 1970-tal, men också väldigt mycket samtid, och en diskussion som borde vara ännu mer aktuell i dag än då.

Radar · Mänskliga rättigheter

EU-uppgörelse till försvar för obekväm journalistik

Grävande journalisten Daphne Caruana Galizia mördades med en bilbomb, 2017, i Malta.

Missbruk av rättsprocesser för att tysta obekväma avslöjanden blir allt vanligare i Europa. Nu har EU-parlamentet och medlemsländerna enats om nya regler som ska sätta stopp för metoden, rapporterar EU-portalen.

Det kallas Slapp (strategic litigation against public participation), eller munkavleprocesser, när journalister och aktivister stäms på stora belopp för att sätta stopp för eller misstänkliggöra deras avslöjanden. Både den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia och slovakiska journalisten Ján Kuciak jobbade med granskningar av korruption och organiserad brottslighet. Båda hade också ett flertal så kallade Slapp-stämningar emot sig när de mördades för sina avslöjanden.

Förfarandet har blivit allt vanligare enligt Coalition against Slapps in Europe (Case), ett nätverk av civilsamhällesorganisationer som ser stora hot mot demokrati och yttrandefrihet med metoden, och därför arbetar för att motverka konsekvenserna. 2022 nåddes enligt Case en kulmen i utvecklingen med 161 Slapp-stämningar.

I april samma år la EU-kommissionen fram ett förslag på hur missbruket av rättsprocesser kan hanteras, det så kallade antislapp-direktivet. Det kallas även Daphnelagen, då Caruana Galizia hade 48 stämningar mot sig när hon mördades. En av dem låg Maltas dåvarande premiärminister Joseph Muscat bakom. Och enligt tidningen Journalisten är flera av stämningarna är fortfarande aktiva, nu riktade mot dödsboet och Daphne Caruana Galizias barn. Men då det handlar om en maltesisk journalist som stämts i maltesisk domstol kommer den nya lagen sannolikt inte åt saken, eftersom den endast reglerar gränsöverskridande Slapp-stämningar.

Sveriges ordförandeskap för EU kritiserades våren 2023 för att ha vattnat ur lagförslaget. Det togs fram på uppmaning av EU-parlamentet, vars förhandlare under en nattmangling i slutet av förra veckan alltså blev överens med medlemsländernas förhandlare om hur en slutgiltig lag ska se ut.

Domstolar är ”ingen lekplats”

Enligt Timo Wölken, en tysk socialdemokrat som lett förhandlingarna från EU-parlamentets sida, stod de långt ifrån varandra från början, men lyckades nå en kompromiss till slut, rapporterar EU-portalen.

– Dessa stämningar är ett hot mot vår demokrati, sade Wölken vid en pressträff om uppgörelsen och betonade att medlemsländernas rättssystem inte ska ”användas som en lekplats för dem som försöker undvika offentlig granskning och ansvarsutkrävande”.

På andra sidan förhandlingsbordet, som representant för medlemsländerna, satt Félix Bolaños, justitieminister i Spanien.

– Våra demokratier är i fara när rika och mäktiga kan tysta kritiker i domstol bara för att de uttalar sig om frågor av allmänt intresse. Med denna nya lag försvarar EU journalister och människorättsförsvarare mot ogrundade och oegentliga domstolsförfaranden, sade han på pressträffen.

Möjliggör kompensation

Såväl journalister och medieorganisationer som aktivister, akademiker, konstnärer och forskare omfattas av uppgörelsen. I den finns regler om möjlig kompensation den som utsätts för en Slapp-stämning, i form av finansiellt, rättsligt och psykologiskt stöd.

Medlemsländerna får enligt uppgörelsen inte erkänna Slapp-domar från tredje land, så länge de inte skulle erkännas i medlemlandet i fråga. Europaportalen skriver att det är vanligt att stämningar mot journalister görs från länder där de har svagare skydd. Som exempel lyfts Monacoregistrerade affärsmannen Svante Kumlin, som stämde journalisterna Per Agerman och Annelie Östlund på finanstidningen Realtid sedan de granskat hans företag.

Med hjälp av den nya lagen ska den som utsätts för Slapp-metoden kunna be en domstol att avskriva uppenbart ogrundade stämningar. Och domstolen ska kunna ålägga den som ligger bakom att stå för samtliga rättegångskostnader, inklusive försvarets.

Daphne Caruana Galizia-stiftelsen välkomnar beskedet i ett inlägg på X, tackar initiativtagaren Vera Jourova, vice ordförande i EU-kommissionen, och skriver vidare att man tillsammans med Case-nätverket ser fram emot att analysera den slutliga direktivtexten.

Nu väntar det formella antagandet av lagen, som sedan ska införas i medlemsländerna inom två år.