Energi · Syre tipsar

En guide till de bästa restaurangerna i Göteborg

Det veganska utbudet på restaurangerna i Göteborg är numera så stort att det kan kännas riktigt klurigt att välja. Syre Göteborgs matskribent Jenny Luks har tagit fram en guide till de bästa haken i stan. Det finns något för alla, oavsett om man vill äta trerätters eller bara en liten ostfralla.

Blackbird Vegankök och bar

Stigbergsliden 3

Blackbird har en härlig atmosfär i gränslandet mellan pub och kvällsrestaurang. Här lagas allt maten från grunden och det erbjuds lyckade middagar med tempeh, ostar och tuggiga schnitzlar.

MIM

Herkulesgatan 40

MIM (More is more) är en ung pub med prålig streetfood. Här serveras egengjorda korvar med överdådig topping, smårätter som mac’n’cheese samt efterrätter från himlen.

På puben

Barleys food factory

Kvilletorget 20

Barleys har en finfin veganmeny med köttiga burgare, fajitas, krämiga soppor, fem olika dipsåser, milkshakes och efterrätter med glass och maräng. Allt i en snygg och sorlig lokal.

Brewers beer bar

Tredje långgatan 8 och Magasinsgatan 3

Brewers beer bar har verkligen lyckats sätta sig själva på kartan. Givetvis som ölkonnässörer men också med sina fantasifulla surdegspizzor med spännande topping.

Kville pastahouse

Brämaregatan 14

Kville pasta är en relaxad kvarterspub där veganskt har en given plats på menyn. Här serveras husmanskost som stek med pepparsås och potatisgratäng, pasta och burgare.

Old corner

Artillerigatan 14 och Fjärde långgatan 1

Old corner är puben där det veganska står i centrum. Det erbjuds en diger pizzameny med köttsubstitut men även pasta och burgare med finfina såser och dressingar.

Trevligt kvällshäng

Chateau Beirut

Karl Johansgatan 7

Libanesiska Chateau Beirut är stans bästa mezerestaurang. Beställ kockens veganska favoriter och njut av ett prunkande bord med mättande smårätter som falafel, sallader och röror.

Made in China

Tredje långgatan 9

Supersnygga Made in China är ett måste för den som gillar asian fusion. Det går att beställa en vegansk setmeny och på bordet serveras läcker dim sum med buns, sallader och gyozas.

Ramen-ya

Linnéplatsen 4

Ramen kan falla platt om man inte har koll på kryddorna. På Ramen-ya vet man hur man tillagar denna japanska nudelsoppa. Högklassiska, genomtänka smaker i trevlig lokal.

Simba

Sankt Eriksgatan 3

Vid Operan ligger eritreanska och etiopiska Simba som erbjuder en vegansk version av smårättsmåltiden Bejajneto. Mysig stämning och oerhört spännande mat.

Spice sushi

Linnégatan 44

Vegansk sushi är kanske inte alltid så fantasifull men på Spice vet man precis hur man framhäver både smaker och utseende. Vacker och läcker sushi serveras i en spejsig, japansk miljö.

Syster Marmelad

Mariagatan 16

På nästan helt veganska Syster Marmelad serveras fine dining i form av genomtänkta smårätter. Grönsakerna och detaljerna står i centrum och det är gott, intressant och lyxigt.

Något sött

Snövit konditori

Ångaren Ernas gata 3

Snövit är ett klassiskt konditori där veganskt alltid finns i kakdisken. Att beställa tårtor är mycket populärt med att fika bakelser och kondisbitar på plats, är också stort nöje.

St Agnes

Teatergatan 32

På St Agnes satsas det stenhårt på det veganska. Varma rätter och grillad macka finns på menyn men mest intressant är kakdisken som är fylld av tårta, pajer, bullar och småkakor.

Sunes fik

Munkebäcksgatan 20

Sunes fik har fått stor uppmärksamhet tack vare en storsatsning på bland annat veganska chokladbiskvier. I kakdisken finns en rad kakor men det serveras också helt vanliga ostfrallor.