Radar · Nyheter

Bortträngda valrossar störtar från klippor

Trängsel på stränder tvingar upp valrossar i bergen.

När isen smälter blir det trångt på stränderna för valrossarna, som tvingas ta sig upp på klippor i bergen. Nya filmer från östra Ryssland visar hur valrossar faller mot sin död när de försöker ta sig ner från klipporna.

I serien ”Our Planet”, som nyligen släppts på Netflix, visas filmer på hur valrossar faller ner längs med de vassa klipporna.

– Det är valrossar som går i land när de inte har någonstans att vara ute till havs, alltså ligga på isen. Då blir det väldigt trångt på stränderna, så går de längre och längre bak, säger Tom Arnbom, havsexpert på Världsnaturfonden WWF, till SVT.

När allt fler valrossar tar sig upp på land blir trängseln och stressen större för djuren.

– Det är lätt att det blir panik och så ska alla ut till havs samtidigt och då trampar de ihjäl ungar och äldre djur som inte klarar av det. Det är som att du har två ton tunga bilar som alla ska ut till havs samtidigt, säger Tom Arnbom till SVT.

Tom Arnbom säger till SVT att liknande problem har funnits för valrossar i över tio år och han har själv känt till dem sedan 2007.

– Det var då havsisarna smälte av i Arktis, enormt mycket just det året. Då dök det upp valrossar i östra Ryssland, på ett ställe 40 000 och på ett annat 20 000–30 000, säger Tom Arnbom till SVT.

Fakta: Valrossar samlas på stränderna

Valrossar lever i och kring Arktis.

Hannarna kan bli upp till 3,5 meter långa. Honorna är mindre.

Valrossens betar är upp till en meter långa.

Valrossarna samlas gärna i solen på stranden, där de ofta lägger sig tätt intill varandra.
Källa: Nationalencyklopedin