Radar · Nyheter

Växande intresse för klädbyten

Ta med dig hela och rena plagg, gå hem med lika många ny gamla plagg på årets klädbytardag.

Lördagen den sjätte april är det tioårsjubileum för Naturskyddsföreningens klädbytardag. Initiativets syfte är att minska miljöpåverkan och sätta fokus på överkonsumtion av kläder. ”Det är bättre att byta kläder med någon annan istället för att köpa nya hela tiden”, säger Björn Ström ordförande för Naturskyddsföreningen Linköping.

Tillverkning av kläder och andra textilier har en stor miljöpåverkan vad gäller vattenförbrukning, kemikalieanvändning och transporter. Statistik från Naturvårdsverkets visar att nettoinflödet, alltså import minus export, av nya textilier har ökat med 30 procent i Sverige sedan millenieskiftet, vilket är en ökning på cirka tre kilo per person. Och idag ligger den svenska konsumtionen av kläder och hemtextil på cirka 13,5 kilo person och år. Det är något som Naturskyddsföreningen vill ändra på och därför anordnar de varje år en klädbytardag.

– Vi har redan mycket kläder, men många tänker att man måste förnya sig hela tiden. Det är en stor miljöbelastning att köpa att nya kläder, därför vill vi göra personer uppmärksamma på sin klädkonsumtion och klädbytardagen är ett led i ett långsiktigt arbete mot överkonsumtion av kläder, säger Björn Ström ordförande för Naturskyddsföreningen Linköping.

Björn Ström ordförande för Naturskyddsföreningen Linköping
Björn Ström ordförande för Naturskyddsföreningen Linköping. Foto: Privat

Överkonsumtion otrendigt

När klädbytardagen först startades var det för att uppmuntra människor till att konsumera mindre och mer hållbart. Att överkonsumera är inte längre något som anses trendigt på samma sätt som det en gång var. Termer som ”retaildöden” har de senaste åren använts allt flitigare, i takt med att stora kedjor och andra butiker fått kämpa allt hårdare för att gå runt. Vid en sökning efter evenemang och grupper på facebook kommer det upp allt från gruppen ”Moholms klädbytardag” till privatpersoners öppna evenemang med över 700 deltagare.

”Har du som oss köpstopp och klimatångest, men samtidigt mode som ett stort intresse?” står det i inbjudan till facebookevenemanget ”Klädbytardag Stockholm” som anordnades av två privatpersoner den andra februari i år. Dit behövde deltagarna även en biljett för att komma in.

Växande intresse

Allmänhetens intresse för klädbyten har växt. På Naturskyddsföreningens klädbytardag i fjol bytte 44 000 plagg i Sverige ägare.

I Linköping Förra året byttes uppemot 2000 plagg och Björn Ström från Naturskyddsföreningen i Linköping hoppas att det kommer lika många eller fler i år.

För varje plagg man tar med sig får man en biljett som är värd ett nytt plagg. Det spelar ingen roll vad det är för något så länge det är helt och rent. Biljetterna använder man sedan för att byta till sig de kläder man vill ha.

– Klädbytardagen håller på hela dagen. Här hos oss i Linköping öppnar inlämningen klockan tio, sen sorterar och hänger vi upp kläderna och på eftermiddagen sker själva bytet. Kläderna som blir över skänker vi till välgörenhet, säger Björn Ström.

Hållbart och modernt

För Naturskyddsföreningen i Linköpning har det varit mycket arbete bakom årets klädbytardag. Delvis på grund av att de förväntar sig många besökare baserat på fjolårets upplaga.

– Förra året kom det runt 200 personer, så det har varit lite svårt att hitta en lokal som kan rymma tillräckligt mycket folk, säger han.

Bara i Östergötland finns det klädbytarplatser på fem orter runtom i länet under lördagen. Det nordiskt evenemanget Nordic Swapday är också en del av trenden att byta kläder istället för att köpa nya. I Danmark är det Byttemarked som arrangerar den officiella och största klädbytardagen och i Norge är dagen en del av Norska Naturvernforbundet kampanj ”Ta vare på det du har”.

Via Naturskyddsföreningen är det även möjligt att ordna en egen klädbytardag: ”Det är lätt, kul och bra för miljön på en och samma gång”, skriver de på sin hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV