Radar · Nyheter

Spänningarna tilltar i Mali

Massakern på minst 160 personer i den maliska byn Ogossagou i helgen är enligt fredsforskningsinstitutet Sipri den dödligaste i landet sedan 2013 då en internationell militär insats med syfte att trycka tillbaka islamistiska jihadister inleddes.

Våldet mellan olika folkgrupper har eskalerat de senaste åren i regionen Mopti nära gränsen till Burkina Faso. Representanter för FN är nu på väg dit för att utreda massakern.

– Vi uppmanar myndigheterna att genomföra utredningar omgående. Vi har skickat representanter som ska göra intervjuer med invånare i de drabbade byarna för att försöka fastställa vad som hänt, sade FN:s talesperson Ravina Shamdasani när hon mötte pressen i Genève på tisdagen.

Hon tillade att utredningar av lokala myndigheter sällan leder till att förövare ställs inför rätta.

Förövarna, som misstänks tillhöra folkgruppen dogon, gick in i byn i lördags beväpnade med machetes och skjutvapen. Offren tillhör den i huvudsak muslimska folkgruppen fulani. Många av de döda är kvinnor och barn. Folkgrupperna dogon och fulani har en lång historia av att konkurrera om vatten och mark.

På ett år har omkring 600 civila dödats i våld mellan olika folkgrupper i regionen Mopti, enligt FN:s beräkningar.

Trots att många aktörer arbetar med att möta konflikterna i Mali ökar osäkerheten och sprider sig också i hela Sahelområdet i västra och centrala Afrika, enligt Sipri. Korruption och obefintlig statlig närvaro i delar av landet förvärrar läget. Torka är vanligt förekommande, livsmedelsförsörjningen är osäker och den extrema fattigdomen utbredd – 80 procent lever på mindre än två dollar per dag. Analfabetismen och arbetslösheten bland unga är hög. Samtidigt är 65 procent av invånarna i området under 25 år.