Glöd · Debatt

Panelen: Hur ska vi stoppa spelberoendet?

Antalet svenskar med ett spelberoende har ökat med 45 procent sedan 2015. Varför, tror du, och vad borde göras för att färre ska fastna i ett beroende?

– Jag tror att det ökade spelberoendet till stor del beror på tillgängligheten genom nätspel. Eftersom beroendet ökar så mycket och förstör så många människors liv tycker jag att nätspel borde förbjudas eller att företagen som driver dem tvingas till ett större ansvar för människor som blivit beroende.

Fatou Lusi, 47 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm

– Spelreklam borde förbjudas, det går ju inte att komma undan den. De vänder sig direkt till spelmissbrukare med erbjudanden om en gratis spelomgång och anonymt spelande. I anslutning till spelreklamen finns ofta erbjudanden om snabba lån till skyhöga räntor. Det är för jävligt att på det här sättet locka människor att spela bort allt de har.

Ann Carlsson, 54 år, socialpedagog, Göteborg

– Den så oerhört aggressiva spelreklamen borde totalförbjudas för det första. För det andra borde våra banker avsägas rätten till delägarskap eller sponsring av spelbolag. Reklamen är så motbjudande och på något sätt inhuman och är något som tar fram det absolut lägsta hos människan.

Robban Widell, 52 år, boendestödjare, Bromma