Radar · Nyhetssvepet

Nyhetssvepet 29 mars–4 april 2019

Algeriets nyligen tillsatta premiärminister sitter kvar på sin post i Algeriets övergångsregering.

29/3 Hovrätten för Västra Sverige undanröjer tingsrättens dom mot människorättsaktivisten Elin Ersson. Målet skickas tillbaka till tingsrätten för ny rättegång. Orsaken är att en av rättens nämndemän i en kommentar till en nyhetsartikel före rättegången skrivit att han anser att Elin Ersson var en brottsling. ”Detta uttalande måste anses vara ägnat att rubba förtroendet till nämndemannens opartiskhet i målet”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

När krisen slår till på jobbet

30/3 Trygghet kan i ett slag förvandlas till kaos när ett företag hamnar i kris. Swedbank, Dramaten, Metro och Arbetsförmedlingen är färska exempel där anställda plötsligt ställs inför en ny verklighet på jobbet. ”Det jobbigaste är att inte veta”, säger psykologen Sara Henrysson Eidvall. Flera stora svenska företag befinner sig i kris. För de anställda innebär det troligen en kraftig oro, säger Sara Henrysson Eidvall, specialist inom arbets- och organisationspsykologi.

Nya attacker vid Gazaremsan

31/3 Fem raketer har avfyrats från Gazaremsan mot Israel under natten mot söndagen, uppger israelisk militär. Israeliska stridsvagnar har i sin tur besvarat elden. Händelserna inträffade bara timmar efter massiva demonstrationer vid gränsen, där armén uppger att omkring 40 000 demonstranter samlats.

Politiska fångar torteras i Saudiarabien

31/3 Politiska fångar i Saudiarabien utsätts för svår tortyr, skriver The Guardian i en exklusiv rapport från landet. De saudiska myndigheterna har flera gånger förnekat att tortyr förekommer i deras fängelser men detta stämmer enligt den här informationen inte. Patienter som tappat mycket vikt, inte kunnat röra sig i kombination med blodiga spyor och andra synliga kroppsskador dokumenteras i den läkta medicinalrapporten som enligt Guardians källor troligtvis varit avsedd för landets kung Salman.

Uppstickare ny president i Slovakien

31/3 Zuzana Caputova blir Slovakiens nästa president. Den liberala miljöaktivisten fick drygt 58 procent av rösterna i lördagens val. ”Jag är glad inte bara för resultatet, utan även för att det är möjligt utan att ge efter för populism”, sade hon i sitt segertal.

Zuzana Caputova blir Slovakiens första kvinnliga premiärminister
Zuzana Caputova blir Slovakiens första kvinnliga premiärminister. Hon beskrivs också gå emot den annars högerpopulistiska trenden i Europa. Foto: Petr David Josek/AP/TT

Övergångsregering införd i Algeriet

31/3 Efter massiva protester mot makteliten, militären och den sjuklige presidenten Abdelaziz Bouteflika har en ny övergångsregering skapats i Algeriet. Samtidigt stoppas all privat flygtrafik till och från landet. En rad ministrar får lämna sina poster och ersätts med nya personer. Det är oklart varför och i vilket syfte ommöbleringen sker.

Abolfazls utvisning stoppas av FN

31/3 Uppsala SVT berättade för några veckor sedan om Abolfazl som skulle utvisas från Sverige och som levde som gömd i Uppsala. FN:s tortyrkommitté har nu tagit upp hans fall och beslutat att stoppa utvisningen – vilket kommer innebära en omprövning av hans fall, uppger SVT.

Fjäderfri påsk i två tredjedelar av landet

31/3 210 av Sveriges 290 kommuner uppger att de pyntar fjäderfritt i påsk, enligt en kartläggning som Djurens rätt gjort. Det är en kraftig ökning från förra året, då 136 kommuner uppgav att de valde något annat än fjädrar i det kommunala påskpyntet. Många kommuner väljer bort fjädrar eftersom det kan vara svårt att få garantier från leverantörerna att de inte plockats från levande djur och efter rapporter om brister i kalkonindustrin.

Försäkring hjälper våldsutsatta i hemmet

1/4 De flesta hemförsäkringar ersätter inte våld i nära relationer, och många drabbade står därför utan hjälp från försäkringsbolagen. Men nu börjar fler bolag erbjuda överfallsersättning också i hemmet – och ett av dem dessutom omgående kontanta utbetalningar för den som flyr. Det var den 1 januari 2018 som Folksam blev det första försäkringsbolaget att ersätta även överfall som sker i hemmet.

Kraftig temperaturökning i Sverige

1/4 Årsmedeltemperaturen i Sverige ökar mer än dubbelt så snabbt som genomsnittet på jorden, konstaterar SMHI i en ny sammanställning. Den svenska medeltemperaturen under perioden 1991 till 2018 var 1,7 grader högre än medeltemperaturen under så kallad förindustriell tid, det vill säga perioden mellan 1861 och 1890. Globalt ökade medeltemperaturen mellan samma perioder med 0,73 grader.

Över 100 miljoner människor i akut hungersnöd

2/4 Konflikter, kriser och klimatkatastrofer ställde minst 113 miljoner människor vid randen till svält under 2018, enligt en färsk FN-rapport. Allra värst drabbat är Afrika.

Hjälpsändningar från FN:s livsmedelsprogram WFP delas ut i Aslam i provinsen Hajjah i nordvästra Jemen i september i fjol
Hjälpsändningar från FN:s livsmedelsprogram WFP delas ut i Aslam i provinsen Hajjah i nordvästra Jemen i september i fjol. Foto: Hammadi Issa/AP/TT

”Historiskt besök” av Tsipras i Skopje

2/4 När Greklands premiärminister Alexis Tsipras landade i Skopje på tisdagen var det första gången sedan Makedoniens, som nu heter Nordmakedonien, självständighet år 1991 som en grekisk premiärminister besökt landet. I Grekland kallas besöket för ”historiskt” och Tsipras kom med en delegation av 100 grekiska företag och tio andra medlemmar ur kabinettet. De två länderna hoppas nu kunna sluta avtal om bland annat framtida handel, försvar och infrastruktur, rapporterar Ekathimerini.

EU stolta över stöd till libysk kustbevakning

2/4 ”EU-kommissionen skryter om den libyska kustbevakningens ”ökade prestanda” som en ”direkt följd” av EU-finansiering och utbildning. De nämner inte att Medelhavet är mer dödligt än någonsin, och att människor tvingas tillbaka till Libyen och omänsklig internering, strider mot internationell lag”, skriver Läkare utan gränser på Twitter.

EU pausar sin egen insats Operation Sophia men fortsätter samarbetet med Libyen
EU pausar sin egen insats Operation Sophia men fortsätter samarbetet med Libyen. Foto: KBV 001 Poseidon / Kustbevakningen/TT

MichaelJackson-fans upprörda efter film

3/4 Fans både i Sverige och utomlands riktar nu stark kritik mot Dan Reeds dokumentärfilm ”Leaving Neverland”, skriver DN Kultur. Nu menar den brittiske journalisten Mike Smallcomb att berättelsen innehåller kronologiska felaktigheter. I Frankrike har tre olika fanklubbar stämt vittnena i ”Leaving Neverland” och i Sverige har fanklubben King of Pops Sweden gjort detsamma.

”Leaving Neverland” på filmfestival
”Leaving Neverland” på filmfestival. Foto: Danny Moloshok/Invision/AP/TT

Serbiens regering gör få framsteg

3/4 Serbiens regering döljer att de inte gör de utlovade framstegen gällande att motverka korruption, skriver Balkan Insight. Detta efter en ny rapport från Europeiska rådets antikorruptionsorgan GRECO. Serbiens regering gör få framsteg

Värnpliktiga som hoppar av får fängelse

4/4 Flera unga har sedan värnplikten infördes dömts till fängelse för avhopp, rapporterar SR. ”Det var på en vattenpaus som jag inte kom tillbaka. Jag satt kvar i rummet. Allt jag tänkte på var att jag inte ville vara där”, berättar 20-åriga André.

Källa: TT om inget annat anges.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV