Radar · Nyheter

”Felvänt rättssystem”

17 ensamkommande anmäldes för bidragsbrott, trots att ingen av dem fått något bidrag.

Myndighetsnämnden i Skurup polisanmälde 17 ensamkommande barn för bidragsbrott. Men förundersökningen lades ner – och nu har de själva blivit anmälda för falska angivelser.

I mitten av mars avslöjade SVT Skåne att 17 ensamkommande barn anmälts för att ha ljugit om sin ålder i syfte att få bidrag. Bakom anmälan stod myndighetsnämnden i Skurup, och beslutet togs efter att två moderater och en sverigedemokrat röstat för att polisanmäla. Men ingen av dem som polisanmäldes har fått något bidrag. Dessutom är alla utom en i själva verket under 18 år. Åklagaren har av samma skäl lagt ner förundersökningen.

En av dem som polisanmäldes var 11-åriga Ahmadzia.

– Det första han sa var: får jag inte stanna nu, vart ska jag ta vägen? Han segnade ner på golvet, berättade Lena Axelsson, tillförordnad vårdnadshavare och socialdemokratisk politiker i kommunen, för SVT.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet, och efter publiceringen har de ansvariga politikerna i myndighetsnämnden själva blivit polisanmälda – för falsk angivelse. Bakom anmälan står Ordfront Magasins chefredaktör Johan Berggren, opinionsbildaren Maria Robsahm och Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala. Därtill har fyra barnläkare anmält Skurups kommun till Barnombudsmannen.

– Genom att polisanmäla flyktingbarnen mot bättre vetande har politikerna felanvänt rättssystemet för att göra populistiska politiska poänger. Då bör också deras eget agerande prövas rättsligt, säger Toivo Jokkala.

Han hoppas att de ansvariga politikerna fälls.

– Det vill säga om åklagaren finner grund för att väcka åtal. Men mycket är uppnått redan nu – agerandet hos Skurups styrande majoritet har blivit omskrivet i hela landet i negativa ordalag, och förhoppningsvis får det andra kommuner att tveka när det gäller att bete sig på liknande sätt.

Brottet kan ge uppemot två års fängelse, enligt jurister som har uttalat sig i frågan. Men det är ännu inte fastslaget om åtal ska väckas.

Myndighetsnämndens ordförande i Skurup, moderaten Bianka Mårtensson, undertecknade anmälan mot barnen trots att kommunens tjänstemän avrådde. Hon har konsekvent avböjt att kommentera händelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV