Energi · Mat med Jenny

Ekologiskt står pall i konkurrensen

Havre används mer och mer i veganska färdigprodukter.

Svarumärket Ekko gourmet släpper i dagarna en ny produkt. Det är biffar baserade på svensk havre, gula ärtor, morot och lök. Havren odlas bara några kilometer från produktionsanläggningen. Trots hård konkurrens lyckas Ekko gourmet stå pall mot matjättarna.

Matentreprenören bakom företaget heter Jared Christensen. Han har i många år brunnit för ekologisk och vegetarisk mat. I Ekko gourmets sortiment finns bland annat nötfalafel, rödbetsbiffar och jordnötsbiffar. Och nu lanseras de nya havrebiffarna.

– Jag fick lite havrekärnor av ett svenskt spannmålsföretag, som undrade om jag kunde göra något på det här. Det var fantastiskt. Här fanns en utsökt, svensk ingrediens som väldigt få människor använder i matlagningen i dag, förutom i morgongröten förstås, säger Jared.

Senaste produkten från Ekko gourmet är havrebiffar baserade på svensk havre och gula ärtor
Senaste produkten från Ekko gourmet är havrebiffar baserade på svensk havre och gula ärtor. Foto: Ekko gourmet

Han använder hela korn som sedan kokas al dente. På så sätt bevaras strukturen, tuggmotståndet och framför allt smaken. Även om produktionen ökat sedan starten 2006, är Jared i allra högsta grad själv med i processen. Han tar fram recept, demar i butiker och åker på mässor. I en bransch där nästan alla stora livsmedelsföretag satsar på egna veganprodukter, har Ekko gourmet ändå lyckats överleva.

– Jag låter ingredienser och smakkombinationer inspirera mig, och sedan använder jag dem till en unik produkt. Jag har aldrig gjort en kopia av andras produkter. Jag överlämnar det till de stora jättarna. Så detta är hur jag behåller min position och nisch på marknaden, berättar Jared.

I framtiden kan konsumenterna vänta sig fler produkter från Ekko gourmet. Bland annat finns planer på en ny produktkategori med färdiga kylrätter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV