Radar · Nyheter

Beira har betalat priset för klimatförändringarna

Den tropiska stormen Idai slog till mot Beira i Moçambique den 14 och 15 mars och uppges ha förstört 90 procent av staden.

Den tidigare moçambikiske politikern Graça Machel säger att staden Beira kommer att gå till historien som den första stad som utplånats till följd av klimatförändringarna.

– Det är smärtsamt att säga att mitt land och Beira kommer att gå till historien som den första stad som helt förstörts på grund av klimatförändringarna, sade Graça Machel vid en presskonferens i förra veckan.

I Beira har arbetet med återuppbyggnad påbörjats. Mycket av infrastrukturen är förstörd. Staden lades i mörker och blev utan elektricitet, vatten och mobilnät när cyklonen Idai slog till. Huvudväg sex blev också kraftigt förstörd. Staden Beira var i bokstavligen avskuren från resten av världen.

I vissa kvarter i staden används generatorer för att producera el och i vissa skolor som inte skadats har undervisningen kunnat återupptas. Vattenförsörjningen fungerar åter i vissa områden.

– Beira är förstört. Det finns många drabbade som är utan mat, som blivit av med sitt hem, som står utan pengar och utan möjligheter att kunna återuppbygga sina bostäder, sa borgmästaren Davis Simango när han mötte den moçambikiska pressen.

José Bacar som bor i Beira säger till IPS att många människor saknar tillgång till mat.

–Det finns människor på tillfälliga mottagningscenter som inte har någon mat. Det stöd som regeringen och det nationella institutet för katastrofhantering bidrar med är inte tillräckligt.

Medan vattnet drar sig tillbaka i många områden riskerar undermåliga sanitära förhållanden leda till spridning av kolera. Familjer i Buzi tar vatten direkt från floden. I Beira och Buzi har flera fall av diarré och kolera rapporterats. I Beira har kolera orsakat fem dödsfall, enligt Davis Simango.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV