Radar · Nyheter

Tågen rullar åter över Öresund efter strejk

Foto: Johan Nilsson/TTEn dansk lokförarstrejk stoppade Öresundstågen.

Strejken har avbrutits och tågtrafiken över Öresundsbron är åter i gång. Det dröjer dock innan trafiken rullar som vanligt igen.

Dagens strejk – som resulterade i ersättningsbussar mellan Hyllie i Malmö och Köpenhamns flygplats – strider mot rådande avtal. Det enligt danska Arbetsdomstolen, som under måndagen ålade de strejkande DSB-anställda att återuppta sitt arbete.

Strejken stoppade samtliga tåg över Öresundsbron under dagen men nu har de börjat köra ”så smått” igen, skriver DSB på sin hemsida. Trafiken förväntas vara i full drift först under tisdag.
Vissa tåg är dock fortsatt inställda till och från Danmark under eftermiddagen och ersättningsbussar fortsätter att köra över bron, skriver Trafikverket i ett pressutskick.

Orsaken till tågstoppet var att danska lokförare strejkade, men det var inte facket, Dansk Jerneforbund, som organiserade strejken. Förbundet har uppmanat lokförare att återgå till arbetet.

Arbetsgivaren, tågbolaget DSB, hävdade att facket ändå har ett organisationsansvar och vände sig till domstol. Bakgrunden till konflikten är att DSB i slutet av 2017 gick med i Dansk Industri och sedan sade upp de lokala avtalen om arbetstid, skriver Ritzau.

DSB anklagar facket för att inte medverka till att skapa ro kring de förhandlingar som pågår om nya avtal och hävdar att Dansk Jerneforbund genom sin retorik bidragit till att lokförarna lagt ner arbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV