Radar · Nyheter

Khashoggis barn får lyxhus av Saudiarabien

USA:s utrikesminister Mike Pompeo under ett möte med saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Journalisten Jamal Khashoggis barn har fått lyxhus och stora summor pengar av Saudiarabien. Gåvorna är en kompensation för mordet på deras pappa – och ett försök att få barnen att hålla tyst om mordet, skriver Washington Post.

Det har nu gått ett halvår sedan den saudikritiske journalisten Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att hämta dokument han behövde för att kunna gifta sig. Han kom aldrig ut igen. Khashoggi blev mördad inne på konsulatet och hans kropp har ännu inte hittats.

Enligt Washington Post har Khashoggis fyra barn fått månatliga betalningar av regimen på runt 10 000 dollar och lyxhus i Saudiarabien – värda uppemot fyra miljoner dollar (37 miljoner kronor) styck.

Myndighetskällor uppger för tidningen att betalningarna godkändes av kronprins Mohammed bin Salman förra året och är ett försök att få barnen att vara försiktiga i sin kritik mot regimen och inte uttala sig om Saudiarabiens inblandning i deras pappas död.

"Vår kultur"

Under mordutredningens gång har kronprins Mohammed bin Salman och hans nära medarbetare knutits allt närmre mordet och den amerikanska underrättelsetjänsten CIA konstaterade i sin utredning att bin Salman med ”medel till hög” sannolikhet beställde mordet som tros ha utförts av en saudiarabisk dödspatrull.

Kronprinsen förnekar all delaktighet i mordet och företrädare för de saudiska myndigheterna uppger för Washington Post att pengarna inte är en muta för att få barnen att hålla tyst utan att det är en kompensation för deras pappas död.

”Den här sortens stöd är en del av våra seder och vår kultur. Det har ingen koppling till något annat”, säger en person till tidningen.

Riskerar dödsstraff

Enligt Saudiarabien utreds 21 personer för mordet på Khashoggi. Åklagaren yrkar på dödsstraff för fem av dem, varav en har stått kronprinsen mycket nära.

Mordet på Jamal Khashoggi utlöste en diplomatisk kris och fick människorättsorganisationer skrika högt. Khashoggis barn har varit försiktigare och hur de ska förhålla sig till Saudiarabien har skapat konflikter inom familjen, uppger en person nära familjen för tidningen.

Washington Post har sökt de fyra barnen och deras advokat. De har nekat att kommentera eller inte gått att nå.

Fakta: Mordet på Jamal Khashoggi 

Journalisten Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober förra året för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.
tt