Radar · Nyheter

C och L vill peta Arbetsförmedlingens chef

Centerpartiet och Liberalerna vill att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg avgår från sin post, rapporterar SVT Nyheter.

Bakom kraven finns främst torsdagens besked om omfattande kontorsnedläggningar, men också uppgifter om bristande kontroller av arbetslöshetsförsäkringen och hanteringen av det datafel som orsakade felaktiga sanktionsbeslut mot arbetslösa.

Martin Ådahl (C) är en av kritikerna och vill se att en stor del av insatserna för arbetslösa flyttas över till privata aktörer.
– Det är så viktigt att vi får reformen på plats för de arbetslösa att det behövs en ny chef på Arbetsförmedlingen, säger han till SVT.

Liberalernas Gulan Avci, förste vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, är inne på samma linje.
– Han har uppenbarligen inte lyckats att vända utvecklingen och se till att människor kommer ut i arbete. Därför menar jag att det bör vara någon annan som ska leda det viktiga förändringsarbete vi har framför oss, säger hon.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har däremot förtroende för Mikael Sjöberg.
– Jag har inga kommentarer till Centern, det är regeringen som styr myndigheter, säger hon och uppger att valet av generaldirektör inte ingår i samarbetet mellan de fyra partierna.

Mikael Sjöberg avböjer att kommentera uppgifterna, skriver SVT.