Radar · Nyheter

Bouteflikas avgång – en seger

Abdelaziz Bouteflika vid ett offentligt framträdande 2014.

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika ska lämna sin post innan mandatperioden löper ut den 28 april – något som Algerietkännaren Inga Brandell tror är viktigt för att stilla folkets ilska. ”Det ska förstås ses som en slags seger,” säger hon.

Beskedet om att president Abdelaziz Bouteflika kommer att avgå från posten som han innehaft sedan 1999 indikerar att den inre krets som före krisens utbrott stödde honom nu har kommit fram till en kompromiss. Det anser Inga Brandell, professor emerita i statsvetenskap vid Södertörns högskola, som ägnat mycket av sin forskning åt Algeriet.

Kanske har man nått en överenskommelse om att följa Bouteflikas plan utan att han sitter kvar på posten. Att det blir någon slags övergångslösning med en nationell konferens innan man håller val.

"Vill ha upprensning"

Problemet med en sådan lösning skulle vara att ”folket på gatorna”, som Brandell säger, inte är inställda på att det blir ett presidentval om några månader utan att det sker några andra förändringar av betydelse.

– De vill inte ha ett val med kandidater de inte känner till och som inte har kommit ur den här kraftfulla folkrörelsen. Folket efterfrågar ju en stor upprensning.

Ryggen mot väggen

TT: Vad ser du som alternativet?

– Det kan man fråga sig, men de vid makten står lite grann med ryggen mot väggen. Vad som skulle krävas är att personer som inte är fläckade av att ha suttit vid makten de senaste åren, som korrumperats och som tjänat pengar, träder fram för att sammankalla den nationella konferensen med förslag om nyval, säger Inga Brandell.

– Men beskedet om hans avgång ska förstås ses som en slags seger, nu avgår han av sig själv. Det är också viktigt att han avgår innan mandatperioden löper ut, hans tidigare besked om att den skulle förlängas väckte väldigt starka reaktioner hos folket, säger Inga Brandell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV