Radar · Nyheter

Trump: Golanhöjderna tillhör Israel

USA:s president Donald Trump skrev i måndags under ett dekret som erkänner de ockuperade Golanhöjderna som israeliskt territorium, en vecka efter att han aviserade sin syn i frågan på Twitter. Golanhöjderna är syriskt territorium som ockuperades av Israel i samband med Sexdagarskriget 1967.

Israel annekterade Golanhöjderna 1981, i strid med internationell rätt, och annekteringen har aldrig godkänts av världssamfundet. Trumps ställningstagande kommer inte som en överraskning då USA i en omröstning i FN:s generalförsamling i höstas valde att rösta nej till en resolution om Golanhöjdernas status som ockuperat istället för att som tidigare lägga ner sin röst.

Trumps undertecknade dekretet samtidigt som den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu var på besök i Washington, och stärker Netanyahus ställning när Israel den 9 april går till val. The New York Times skriver i en ledare att Trumps agerande snarare har att göra med israelisk politik än amerikanska intressen ”eller med sunt förnuft.” Tidningen pekar också på att beslutet att erkänna Golanhöjderna som israeliskt territorium stärker de israeliska högerpartiernas krav på att Israel ska annektera det ockuperade Västbanken.