Radar · Nyheter

Saab utökar sin export av övervakningssystem

Saabvapen monteras på ett plan 1968.

Enligt januariöverenskommelsen får inte Sverige exportera vapen till ickedemokratiska länder som deltar militärt i kriget i Jemen. FN har kallat den humanitära krisen i landet för den värsta sedan organisationen startade. Sedan drygt ett år finns också ett demokratikriterium i det svenska regelverket för vapenexport, skriver Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska freds i en artikel publicerad på organisationens hemsida.

Men trots ovanstående var Saab ett av företagen som marknadsförde sig på vapenmässan IDEX i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi i februari i år. Saab kommer enligt avtalet, som skrevs på under vapenmässan, att fördjupa samarbetet med det emiratiska företaget Tawazun. Saabs presschef Ann Wolgers kommenterade affärerna via mejl: ”Rent generellt går vi aldrig in på hur våra kunder använder våra system – det är en fråga för dem att svara på. Erieye-systemet är designat för övervakning av luften.”

Det så kallade Erieye-systemet är ett övervakningssystem utvecklat av Saab. Det har redan levererats och nu väntar en leverans av stridsledningssystemet Globaleye. Enligt Pieter Wezeman från fredsforskningsinstitutet Sipri kan systemet användas för att upprätthålla blockaden av Jemen.

207...

… av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar. Med detta kvalar två tredjedelar av kommunerna numera in på ”fjäderfria listan”
Källa: Djurens Rätt.