Radar · Nyhetssvepet

Nyhetssvepet 23–27 mars 2019

Flera personer i Dalarna och Värmland har anmälts misstänkta för att ha importerat och fött upp varghybrider.

23/3 Northern wind 19 är den största militärövningen i Norrbotten sedan 1991 och prislappen blir därefter. 46,5 miljoner kronor kostar det försvarsmakten att öva med förband från Finland, Norge, Storbritannien och USA. Ändå menar försvaret att de kommer billigt undan, då de gästande länderna betalar för sig själva.

Möjligt att utvinna mer ur befintliga gruvor

23/3 Det är möjligt att utvinna mer metaller och industrimineral ur en och samma gruva, menar forskaren Nils Jansson. Han och andra forskare vid Luleå universitet utreder just nu möjligheterna att bredda utbrytningen i befintliga gruvor. Det skulle minska avfallet och öka den ekonomiska vinsten, skriver SVT Norrbotten.

Misstänkt avel med olagliga varghybrider

23/3 Flera personer i Dalarna och Värmland har anmälts misstänkta för att ha importerat och fött upp varghybrider. ”Det är väldigt ovanligt, jag har inte varit med om det tidigare” säger Benny Beutelrock, förundersökningsledare på Nationella operativa avdelningen (Noa).

Fjällturismen hotad av halverad budget

23/3 Fjällturismen ökar och Sveriges fjälleder behöver rustas upp. Men budgeten har halverats och pengarna räcker inte till, enligt Naturvårdsverket. Vi har avbrutit upprustningen av lederna och lagt det på is, säger Erik Hellberg Meschaks vid Naturvårdsverket.

Döda kroppar kvar i träden efter cyklonen

24/3 Det har gått tio dagar sedan cyklonen Idai drog in över sydöstra Afrika, men fortfarande väntar människor på hjälp. I byn John Segredo i Moçambiqu är husen borta och maten slut. ”Ni är de första som kommer hit”, säger Juliana Costa till Reuters.

Möjligt att utvinna mer ur samma gruva

24/3 Det är möjligt att utvinna mer metaller och industrimineral ur en och samma gruva, menar Nils Jansson. Han och andra forskare vid Luleå universitet utreder just nu möjligheterna att bredda utbrytningen i befintliga gruvor. Det skulle minska avfallet och öka den ekonomiska vinsten, skriver SVT.

Tysk miljardärsfamilj medger naziförflutet

24/3 En av de rikaste familjerna i Tyskland medger nu tidigare generationers kopplingar till regimen i Nazityskland. Familjeföretagets starke man och hans son som efterträdde honom stödde nazisterna och drog nytta av att Nazityskland tvingade människor till arbete. Företagens verksamhet var av stor vikt för den tyska krigsmakten.

Tusentals kycklingar skadas innan slakt

24/3 Tusentals kycklingar skadas varje dag på väg till slakt, rapporterar SVT Nyheter. Enligt Livsmedelverkets veterinärer kommer uppemot 1 800 kycklingar till Guldfågelns slakteri med brutna vingar. Veterinärerna inspekterade slakteriet på Öland i fjol och upptäckte att allt inte stod rätt till. Många av kycklingarna kom till slakteriet med allvarliga frakturer, bland annat brutna vingar.

Storbritanniens premiärminister Theresa May uppmanas avgå för att rädda brexitavtalet
Storbritanniens premiärminister Theresa May uppmanas avgå för att rädda brexitavtalet.Foto: Francisco Seco/AP/TT

May uppmanas avgå för att rädda avtal

24/3 Spekulationerna om Theresa Mays framtid fortsätter. Enligt BBC är hennes kritiker villiga att gå henne till mötes och rösta ja till hennes brexitavtal – om hon kliver av. De utpekade kandidaterna till att ersätta henne viftar dock bort uppgifterna.

Vill ändra fiskeregler – Kanada förebild

24/3 Reglerna kring hur mycket lax som får fiskas i svenska älvar bör anpassas till hur många laxar som stiger i vattendragen under fiskesäsongen, tycker Sportfiskarna, rapporterar SR Ekot. I några av de 16 svenska älvarna går det numera att med hjälp av fiskeräknare i realtid följa hur många laxar som återvänder upp i sina födelseälvar för lek under våren och sommaren.

Hemvärnssoldat död under militärövning

25/3 En kvinna i 40-årsåldern omkom i samband med militärövningen Northern wind utanför Överkalix. Soldaten, som tillhörde hemvärnet, blev påkörd av ett stridsfordon 90. Nio personer var inblandade i olyckan. Enligt Försvarsmakten skadades ingen annan vid olyckan med det cirka 23 ton tunga fordonet.

Netanyahus USA-besök kortas

25/3 ”Jag har beslutat, på grund av säkerhetshändelserna, att korta mitt besök i USA: Jag kommer att träffa president (Donald) Trump om några timmar och direkt efter det kommer jag att återvända till Israel för att leda verksamheten”, säger Netanyahu i en video som publicerats av hans kansli.

Skogsföretag vädjar om transportdispens

25/3 Skogsföretagen kan inte köra ut lagrat virke från skogarna i den mängd de vill. Tunga transporter på skogsvägar är begränsade och ett flertal skogsföretag i södra Sverige vädjar nu till Trafikverket om dispens. Virket behöver köras ut så snabbt som möjligt för att göra plats åt träd som är angripna av granbarkborren.

Moskémassakrerna utreds av kommission

25/3 Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern beordrar en oberoende utredning om terrorattackerna i Christchurch. En så kallad kunglig kommission – det mest omfattande juridiska undersökningen enligt nyzeeländsk lag – behövs för att utreda hur en ensam gärningsman kunde döda 50 personer, enligt Ardern.

Norge fast med andra länders kärnavfall

25/3 Flera länder har transporterat högaktivt kärnavfall till Norge, enligt tidningen Teknisk ukeblad. Avfallet ska användas i ett forskningsprojekt och avtalet säger inte att det ska återföras till ursprungsländerna. Ett ton kärnavfall beräknas nu vara kvar i Norge.

Socialdemokraterna vill öka flygtrafiken

25/3 Dagens ETC skriver att Socialdemokraterna vill fördubbla flygtrafiken från Arlanda och har försökt köra över Miljöpartiet, som ifrågasätter planen i grunden enligt källor på Regeringskansliet.

”Ett totalt och komplett frikännande”, säger USA:s president Donald Trump om utredningen
”Ett totalt och komplett frikännande”, säger USA:s president Donald Trump om utredningen.Foto: Carolyn KasterAP/TT

Problemen inte över för Trump

25/3 Muellerutredningen kan inte bevisa att Donald Trump begått något brott, men friar honom inte heller.

Vad utredningen kommer få för konsekvenser för USA:s president är dock svårt att sia om i nuläget.Man kan fråga sig om det här betyder att presidentens problem är över. Svaret är nej, säger USA-kännaren Dag Blanck.

20 år sedan Nato bombade i Kosovo

26/3 Människorättsaktivister marcherade i Serbiens huvudstad Belgrad till minne för de kosovoalbaner som dog i Natos bombningar 1999, skriver Balkan Insight på Twitter.

Skyddsjakt på sångsvanar vid Tysslingen

26/3 En lantbrukare vid norra delen av sjön Tysslingen i Örebro län har fått tillstånd att skjuta fem sångsvanar i avskräckande syfte, rapporterar SVT Örebro. Sångsvanarna passerar i stora flockar under våren och orsakar stora skador på grödor, och därför har nu länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på sångsvan för att skrämma bort fåglarna i området.

EU-ja till stärkt upphovsrätt på nätet

26/3 EU-parlamentet säger ja till det omdiskuterade förslaget om stärkt upphovsrätt på nätet. Kreatörer och tidningshus ger tummen upp, medan kritikerna nu får hoppas på en sista omsvängning när EU:s medlemsländer definitivt ska avgöra frågan i april. Dagens avgörande omröstning i EU-parlamentet i Strasbourg slutade 348 mot 274 och 36 ledamöter avstod.

Fyra personer dog när båt sjönk

26/3 Tre kvinnor och ett barn drunknade efter att en båt med människor på flykt kapsejsat utanför Turkiets kust. Ytterligare elva personer har räddats av den turkiska kustbevakningen, som uppger att personerna ombord kom från Afghanistan och Iran.

Syrien kräver FN-möte om Golanhöjderna

27/3 Syrien kräver att FN:s säkerhetsråd omgående ska ha ett möte för att diskutera USA:s beslut om att erkänna Golanhöjderna som isrealiskt territorium, rapporterar Al Jazeera.

Läs mer på tidningensyre.se