Radar · Nyheter

KD ritar om den politiska kartan

Om KD börjar föra samtal med Sverigedemokraterna kring politiska sakfrågor kan det få stora politiska konsekvenser. Statsvetaren Magnus Hagevi menar att ett nytt regeringsunderlag kan vara på väg att skapas.

Under Ebba Busch Thors ledning har KD skjutit i höjden sedan valet. I den senaste Förtroendebarometern hade de gått från 13 till 30 procent.

Att Busch Thor sträcker ut handen till SD har mött kritik från flera håll. ”Sorligt”, tycker Jan Björklund (L) och ”ett historiskt misstag”, enligt Annie Lööf (C). Samtidigt har hon fått stöd från förre KD-ledaren Alf Svensson, som menar att det är stort steg mellan samtal och samarbete.

Magnus Hagevi menar att KD steg för steg öppnat upp för olika typer av samarbete med SD.

– Att samtala med någon låter som man hejar på folk i korridoren och frågar om helgplaner, men det som menas här är att prata politik. Det finns ingen anledning att föra samtal med andra partier om man inte vill samarbeta på något sätt. I politisk mening betyder det att förhandla, säger han.

Moderatledaren Ulf Kristersson stödjer KD och skriver i ett Facebookinlägg att de är beredda att samtala med alla partier, men kommer varken att förhandla med SD eller ingå i ett ”nationalkonservativt block”. Ebba Busch Thor säger att hennes utspel inte är ett steg i riktning mot ett nytt högerblock. Men Magnus Hagevi menar att det onekligen är ett steg mot ett sådant samarbete.

– KD har anpassat sig till den nya politiken som går mer auktoritära värderingar till mötes. Det är ett nytt regeringsunderlag som skapas här av KD, SD och M, säger han.

När Göteborgsposten frågade Ebba Busch Thor vad som skulle krävas av SD för att KD ska kunna sammarbeta med dem sa hon: ”Jag ser inte att den utvecklingen kommer ske så som läget är i SD nu.” Trots detta backar 92 procent av KD:s väljare henne i detta, enligt Demoskops opinionsmätning.