Radar · Nyheter

USA-expert: Problemen inte över för Trump

"Ett totalt och komplett frikännande", säger USA:s president Donald Trump om utredningen.

Muellerutredningen kan inte bevisa att Donald Trump begått något brott, men friar honom inte heller. Vad utredningen kommer få för konsekvenser för USA:s president är dock svårt att sia om i nuläget.

– Man kan fråga sig om det här betyder att presidentens problem är över. Svaret är nej, säger USA-kännaren Dag Blanck.

Muellerutredningen finner inga bevis för att Donald Trump, eller någon i hans kampanjorganisation, har konspirerat med Ryssland i samband med det amerikanska presidentvalet 2016, enligt USA:s justitiedepartements sammanfattning av rapporten.

– Det innebär en stor framgång för honom. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig och att det här har varit en häxjakt, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, är inte förvånad över beskedet kring utredningen.

– Det har ju inte läckt någonting från utredningen som Mueller har hållit på med och det har inte känts som att man har kommit närmare någonting. Jag är inte överraskad att man inte påvisat något som kan knytas till Trump, säger hon.

Fler utredningar

Huruvida den särskilde utredaren Robert Muellers utredning får se dagens ljus är dock tveksamt.

– De som är motståndare kommer fortfarande att vara tveksamma. De kommer att vilja läsa hela rapporten och inte bara en fyrsidig sammanfattning. Jag tror att de kommer att få det till slut, men de kan behöva gå via domstolarna, säger Dag Blanck.

Samtidigt pågår det en rad andra utredningar, utöver den om rysk inblandning i presidentvalet, som kan få betydelse, enligt Blanck.

– Man kan fråga sig om det här betyder att presidentens problem är över. Svaret är nej. Det pågår en lång rad andra undersökningar av honom, inte minst av hans ekonomiska transaktioner.

Det finns en del kommentatorer som menar att han har mer att oroa sig över vad gäller utredningarna om hans ekonomi.

Inte tillräckliga bevis

Medan Mueller lämnat möjligheten att åtala Trump för att han ha försökt påverka utredningen, så drar justitieminister William Barr slutsatsen att det inte finns tillräckliga bevis för ett sådant åtal.

Hur utredningen kommer att påverka Trump framöver, med tanke på nästa års presidentval, beror på vad man har att hämta i Muellerrapporten, menar Frida Stranne.

– Men Donald Trump är Donald Trump och väldigt mycket lyckas han manövrera till sin egen fördel, och mycket rinner också av honom. Trump kommer argumentera för att det varit en hetskampanj mot honom och Demokraterna kommer försöka att påvisa att han är en president vars trovärdighet bör ifrågasättas, säger hon.