Radar · Nyheter

Priset för militärövningen: 46,5 miljoner

Överste Stefan Smedman, övningsledare för arméövningen Northern Wind i östra Norrbotten.

Northern Wind 19 är den största militärövningen i Norrbotten sedan 1991 och prislappen blir därefter. 46,5 miljoner kronor kostar det försvarsmakten att öva med förband från Finland, Norge, Storbritannien och USA. Ändå menar försvaret att de kommer billigt undan, då de gästande länderna betalar för sig själva.

Runt 10 000 män och kvinnor deltar i militärövningen North Wind 19, den största som genomförts i Norrbotten på mer än 25 år. Övningen är tänkt att ge den svenska försvarsmakten möjlighet att förbättra förmågan att lösa uppgifter inom ramen för en brigad, en större militär enhet. Samtidigt förbättrar man samarbetet med Finland, Norge och de norska Nato-allierade.

Mycket för pengarna

Övningen omges av en mycket omfattande logistik och den är långt ifrån gratis att genomföra. Den svenska arméns kostnader för North Wind 19 beräknas bli 46,5 miljoner kronor.

– Man får mycket för den summan, en så stor och realistisk övning där två jämbördiga motståndare ställs mot varandra i en krävande miljö. Det beror på att de andra länderna betalar för sina delar själva, säger Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på Norrbottens regemente I 19.

Tar hoten på allvar

Under flera årtionden har den svenska försvarsmakten krympt och från politiskt håll har det uttalade målet varit att satsa på mindre enheter med förmåga att genomföra insatser utomlands. Nu skönjs dock en återgång till ett nationellt försvar som ska klara av att uppvisa uthållighet vid ett angrepp mot Sverige.

– Det tolkar jag som att man tar hoten i världen på allvar. Ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv är det viktigaste att det finns balans, då har man goda möjligheter att hitta lösningar politiskt, säger överste Stefan Smedman som leder övningen.

Om 46,5 miljoner kronor låter som mycket pengar kan man jämföra med den stora övningen Aurora 17 som kostade runt 600 miljoner kronor. Övningen genomfördes 2017, huvudsakligen i Mälardalen, på Gotland och i Göteborg, med förband från åtta länder på plats i Sverige.

Fakta: Northern Wind

Totalt deltar cirka 10 000 personer i Northern Wind, varav 7 000 kommer från Finland, Norge, USA och Storbritannien.

Huvuddelen av övningen, det så kallade förbandsskedet, pågår 18-27 mars.

Under Northern Wind övas nationellt försvar och övningen ska ge Sverige en ökad förmåga att lösa stridsuppgifter tillsammans med underställda utländska förband.

Övningsområdet sträcker sig från ett område i norra Finland in i östra Norrbotten i Sverige.

Den svenska arméns kostnader för North Wind 19 beräknas bli 46,5 miljoner kronor.
Källa: Försvarsmakten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV