Radar · Nyheter

Ojämn kamp i väntan på thailändsk valvinnare

Militärjuntans ledare och Thailands sittande premiärminister Prayuth Chan-O-Cha.

Den gångna helgens parlamentsval i Thailand kritiseras av asiatiska valobservatörer för att ha gynnat partier som står nära den styrande militärjuntan. Vidare var rösträkningen rörig, något som skapar misstro och tvivel, enligt organisationen Asian Network for Free Elections (Anfrel).

Många människor tvivlar fortfarande på valprocessen, säger Amaël Vier vid Anfrel.

Organisationen slog inte fast att fusk förekommit men svarade heller inte rakt på frågan om valet hade varit fritt och rättvist.

– Många aspekter måste tas under övervägande. Det vore inte rätt att dra slutsatsen att hela processen varit fri och rättvis eller att den inte varit det, säger Anfrels ordförande Rohana Nishanta.

Brister i valet

Det största oppositionspartiet, Pheu Thai, har pekat på stora brister under valet och överväger att låta ta valresultatet till domstol.

Både Pheu Thai och militärjuntans stödparti sonderar samtidigt möjligheterna att bilda koalitionsregeringar.

Men även om oppositionens partier gemensamt får en majoritet av rösterna i valet innebär det ingen rättighet att bilda regering. Militären har nämligen skrivit om författningen så att den själv utser ledamöterna till parlamentets överhus, senaten.

Ojämn kamp

Och eftersom senaten och underhuset, även kallat representanthuset, tillsamman utser regeringsbildare behöver därför oppositionen betydligt fler platser (376) än juntans stödpartier (126) för att säkra en majoritet i parlamentet. En ojämn kamp med andra ord.

Det största oppositionspartiet Pheu Thai har hittills fått flest röster, enligt preliminära siffror från landets valkommission.
Ytterligare en lägesbild väntas på fredag då valdeltagandet i varje distrikt presenteras.

Ett slutgiltigt resultat kan däremot dröja till den 9 maj.

Fakta: Huvudkombattanterna i Thailands val

I valet den 24 mars i Thailand till parlamentets underhus, representanthuset, ställde 68 kandidater till premiärministerposten upp, men kampen står främst mellan dessa två:

Prayuth Chan-O-Cha

Militärjuntans ledare och sittande premiärminister som har försökt ha en mjukare, folkligare framtoning inför valet. På sitt Instagramkonto har han bilder på sig själv när han lagar mat och åker tåg med små barn. Prayuth har också skrivit en ballad om demokratins fördelar med titeln ”En ny dag”.
Den 65-årige förre arméchefen var den som ledde militärkuppen 2014 som störtade Yingluck Shinawatras regering efter våldsamma protester.

Prayuth leder partiet Phalang Pracharat och är populär bland ärkerojalister och den Bangkokbaserade eliten. Sedan kuppen har han legat bakom skapandet av det överhus i parlamentet, senaten, som ger honom en enorm fördel när parlamentet ska utse premiärminister.

Sudarat Keyuraphan

Toppkandidat för Pheu Thai, parti med band till de tidigare premiärministrarna Thaksin Shinawatra och hans syster Yingluck Shinawatra, som störtades i militärkuppen 2014, och med stöd på landsbygden.

Sudarat satt med i Thaksins regering, men förbjöds att inneha offentliga ämbeten i fem år efter det att regeringen störtats 2006.

Hon är oppositionsledare sedan det allierade partiet Thai Raksa Chart denna månad förvägrades rätten att ställa upp i valet. Författningsdomstolen beslutade då att partiet brutit mot vallagen genom att utnämna kung Maha Vajiralongkorns syster, exprinsessan Ubolratana, som premiärministerkandidat. Kungen tog öppet avstånd från hennes kandidatur.
tt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV