Radar · Nyheter

Hemvärnssoldat död under militärövning

En soldat har omkommit i en olycka med ett stridsfordon 90.

En kvinna i 40-årsåldern omkom i samband med militärövningen Northern Wind utanför Överkalix.
Soldaten, som tillhörde hemvärnet, blev påkörd av ett stridsfordon 90.

Nio personer var inblandade i olyckan. Enligt Försvarsmakten skadades ingen annan vid olyckan med det cirka 23 ton tunga fordonet.

– Vi fokuserar nu på att de som var på plats ska få krisstöd, säger Astrid Amtén, presskommunikatör på Försvarsmakten.

Flera länder deltar i övningen men bara svensk personal var på plats vid olyckan. Försvarsmaktens egna sjukvårdsresurser genomförde omhändertagande direkt och ambulans och polis tillkallades.

Fordon styrde om

Olyckan inträffade klockan 00.55 natten till måndagen. Den avlidna är en kvinna född 1977 från Jämtland. Hon tillhörde 145:e hemvärnsunderrättelsekompaniet.

Olyckan skedde i samband med att stridsfordonet sökte efter en ny sambandsplats och styrde mot en dunge. I dungen befann sig underrättelsekompaniet, en spaningsbas som var väl dold, meddelar Försvarsmakten på en presskonferens. Det var när stridsfordonet rullat in i dungen som rop hördes.

”Det värsta har inträffat. En kamrat i Försvarsmakten har betalat det yttersta priset och mina tankar går till de anhöriga och vänner i förbandet”, säger övningsledaren, överste Stefan Smedman, i ett pressmeddelande.

Förundersökning inledd

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka med rubriceringen vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Kammaråklagare Aino Pietilä, som leder förundersökningen, ville på måndagseftermiddagen inte kommentera olycksförloppet mer i detalj.

– Jag har för vaga uppgifter för att kunna göra det, säger hon.
Det är också alldeles för tidigt för att fundera över om någon ska delges misstanke om brott, säger Pietilä, men tillägger att polisens tekniker undersökt olycksplatsen.

"Smärtsamt och sorgset"

Övningen hade en tillfällig paus med anledning av olyckan, men återupptogs under måndagseftermiddagen.

Överbefälhavare Micael Bydén kommenterar händelsen på Försvarsmaktens blogg:

”Beskedet är smärtsamt och sorgset. Mina tankar går till den omkomna soldatens familj och vänner och till kamrater och kollegor vid förbandet. Det är nu viktigt att ta hand om varandra. Finnas där för att ge stöd och tröst. Parallellt med detta inleds också arbetet med att söka svaret på vad som orsakade olyckan, men också på att fortsätta verksamheten på ett säkert sätt. Jag och resten av Försvarsmakten är med er i denna svåra stund”.